Ključno je, da ne gremo čez 20 jurjev! Ti napiši tako ponudbo, da bo čim bližja tej cifri in posel je tvoj! Če pa je čez dvajset, je druga pesem...Tako lahko zgleda pogovor med dvema, ki se znata igrati. Ki poznata sistem javnega naročanja, oddaje del. Do 20 000 evrov je režim dokaj svoboden, manipulacije pa so možne. Pravi strokovnjaki pazijo, da je vedno spoštovana meja, ki ne ogroža hude javne kontrole oziroma ne pomeni zamudnih razpisov kjer se prijavi tooolikoooo ponudnikov, a iščejo se samo pravi.

Ko je za občino Kranj nekoč delal bivši policist "projekte", je bilo skrbno urejeno, da ni šel "čez mejo" in so mu dela oddali lahko brez zapletov. Ko je podjetje dobavljalo opremo za Blažunovo gostilno (aparati), ni pomembno le, da je povezano v verigo okoli župana - bolj je pomembna vsota. Uganili ste: malo pod 20 000 in kot odgovarjajo na občini "skladno s predpisi"...

Projektna pisarna MO Kranj je eno glavnih žarišč tega dogajanja. Prijateljstvo med županom in njenim šefom je morda osebna zadeva, a potek takih poslov pomeni javni denar. In daleč od tega, da bi zdaj mestne uradnike dajali na pranger: oni le izvršujejo. Podpisani so drugi. Posli s šifro 19 999 niso kranjski izum, še manj izum te oblasti. A dobro bo, če bodo bolj pod drobnogledom. Kajti odlivanje denarja pomeni manj za nas: za športno tribuno, za tržnico, za šolo ali vrtec.

Nalog za novo oblast ne zmanjka že na začetku. Ničelna tolerancija korupcije, klientelizma se lepo sliši. Šifra 19 999 je eden od preizkusnih kamnov.