Nov mestni svet diši po prijetnih parfumih, stoji tudi na visokih petah in že na začetku tolče rekorde: toliko žensk (večina novih) v politiki Kranj še ni javno predstavil, razmerje pa je za konzervativno okolje gorenjskih dedcev naravnost šokantno: skoraj polovica je svetnic, med njimi kopica novih, svežih obrazov. Pa tudi že uveljavljenih v politiki kot so Andreja Valič Zver, Saša Kristan, Vlasta Sagadin, ki dajejo pečat vsaj svojim strankam, a tudi širše. Očitno so moški zavozili tako zelo, da so ženske svoje "kvote" na listah resnično nadgradile. To nas lahko veseli, ker prinaša Kranju svežino. Ali kaj več, bomo počakali. Primer "izginule" nesojene županje Hermine Krt je poučen, primer nesojene evropske komisarke Alenke Bratušek pa šokanten. Politika "žre" tudi ženske, o tem ni dvoma. Toda zdi se, da so med njimi mnoge z znanjem in drugimi vrlinami že uspele v življenju, zdaj jih čaka še političen preizkus.

Dedci so bili zaščitni znak desetletja. Kakšna sprememba so torej naše svetnice proti (na primer) večnim Janezu Bohoriču, Jakobu Piskerniku, Mohorju Bogataju, Lojzetu Ješetu, Stanetu Boštjančiču, ki so nesporno prinašali izkušnje, a vseeno dvigamo roko za ženske. Za nove obraze in nove ideje. In pri tem računamo tudi na opozicijske dame, da ne bodo samo bentile čez premočno koalicijo, ampak po svoje tvorile kranjsko politično telo, ki se mu kratko reče: oblast.

V zgodovini Kranja tako ženstvenega sveta še ni bilo. Zdaj je to še posebnost, kasneje pa bo stvarnost. Verjamemo, da se bodo ženske vzele skupaj in kdaj tudi moškim pokazale sposobnost kompromisa in dialoga in premika naprej. Morda upamo preveč? Ne, star pregovor o treh vogalih, ki jih pri hiši podpira šibkejši spol, je še v veljavi.

Oprostite, pomota: šibkejši spol je v Kranju oblekel hlače v politiki in to nas veseli!