Na sodišču bomo zvedeli razplet ene najbolj žalostnih zgodb vladavine Mohorja Bogataja. Žalostnih zato, ker bo bivši župan lahko le gledal, kakšne so posledice odločitve, da v nekaj dneh odteče iz blagajne Kranja 620 000 evrov. Samo on in zgolj on je zaslužen, da je do sodnega razpleta zdaj le prišlo - a ni obtožen. Tožilstvo je namreč obtožilo tista dva, ki sta "skrila" denar, ki ga je priskrbel župan s svojo odločitvijo. Treba je spoštovati dejstvo, da ni nihče kriv, dokler ni obsojen, a 620 000 evrov nosi prav toliko razlogov, da Mohorjeva dejanja pogledamo za nazaj. Z revizijo. Z natančno preiskavo opravljenih poslov podjetij, ki so v oktobru prejemala pospešeno tisoče evrov. Zato, da ta podjetja in podjetnike operemo sumov, da je bilo kaj narobe. Da so delali "iz petnih žil" pravilno in skladno z vsemi predpisi. To dolgujemo njim in Mohorju.

Župan, ki je 13.11. še zadnjič deloval (nakazila podjetju Stena, Semago... so šla z računa občine), je torej 620 000 evrov zaupal svojemu zaupniku, političnemu partnerju, pogodbenemu odvetniku občine, ki nas je (če poenostavimo), skupaj stal tako skoraj 1 000 000 evrov. Ja, milijon evrov je končalo na njegovih računih - skladno s pogodbami, poravnavo ipd.

Zdaj ga sodišče preganja za 620 000, ki jih je Mohor "zrihtal" v trenutku, kot se reče. To je tisti župan, ki je za prenovo varovanega oddelka doma upokojencev z muko našel v proračunu 20 000 evrov. Kar je enaka vsota za subvencije najemnin praznih trgovskih lokalov Kranju. Pa tako vsoto je občinski odvetnik zaslužil v dobrih treh mesecih. Pomislite: za prenovo kopalnic pod zastarelo tribuno športnega centra je šlo 100 000 evrov - občinski odvetnik in županov politični svetovalec je zaslužil skoraj 10x toliko oziroma vsaj za denar prejel.

To so razlogi, da ne pozabimo mohanglerstva in temeljito spremljamo Boštjana Trilarja. Kaj bo storil sam in kako se bo uresničilo vse v zvezi s pogledom nazaj. Res je treba delati za prihodnost, a breme takih poslov je hudo za novo oblast. Poravnave tukaj pač ne bo, kajne?