Dva direktorja mestne uprave pri Mohorju Bogataju sta bila policista po stroki: Ivan Hočevar, Mitja Herak. Pri Pernetu je bil to novinec Aleš Sladojević. Gre za ključno osebnost delovanja oblasti. Gre za pomembnega človeka, ki usmerja uradnike in pripravlja gradiva, odgovore, projekte. Kranj ima na tem področju smolo, ker smo pri obeh policistih imeli direktorja, ki sploh nista bila Kranjčana. Zdaj je končan razpis za novega. Boštjan Trilar si z imenovanjem dejansko odreja pogoje dela.

Direktor mestne uprave je bil do zdaj nesrečen lik. Izboril si je ustrezno zaposlitev za nedoločen čas in se zdaj skril med uradnike. A njegova vloga izvrševalca (kot tudi pri naslednjem) županovih idej ne sme ostati skrita ali nepomembna. Dejansko je direktor vodil občino kolikor je ni županov politični svetovalec in mestni odvetnik. Tu ni kaj dosti slepomišiti: vsi ostali so le trgali koščke pojedine z bogate mize ali pa izvrševali ukaze.

"Ne morem verjeti, da je res konec. Zadnji čas!" nam je dejal eden od uradnikov, ki občino dobro pozna. Herakov čas bo ostal tudi čas prikrivanja vsega, kar je oblast počela. Umeščanja kvazi razpisov za kvazi posle s kvazi izvajalci v zakonite okvirje. Revizija poslovanja? Že mogoče: a ni revizije, ki bi lahko razkrila in porušila sistem, ki je vgrajen v domala sleherno oblast. Posli za znane in službe za politično primerne so pasti, ki so prej ali slej pojedle še vse dobre namene.

Novi direktor bo vsekakor neznanka. Kako velika, bomo videli. Dosedanji bo moral še marsikaj pojasniti. Kajti čas Mohorja Bogataja je najboljša podlaga za Boštjana Trilarja. Za začetek čakamo na obljubljeni kodeks za javne funkcionarje. Je bil obljubljen.