Legende v športu? Kranjske? Naštejmo jih: plavalca brata Petrič, nogometaš Brezar, skakalec Peterka in...je ogromno jih je. Hvalabogu: imamo bogato športno zgodovino. In vmes je nekaj legend, ki so to postale z drugim delom. Funkcionarji. Le kdo bi Andreju Polencu odrekal zasluge, da je kranjski tenis vsem nam v ponos, da o izgradnji dvorane ne pišemo? In kdo bi oporekal Francu Hvastiju, da je kolesarstvo bilo kranjski šport z odliko? In kdo ne bi pozabil številnih drugih, ki so leta in leta skrbeli za razvoj, razcvet, napredek?

No, potem pa pridemo tudi do tistih, ki preprosto niso znali nehati. Prenesti na mlajše izkušnje in biti častni predsedniki. In imajo vse pod komando desetletja: žena je malo tajnica, malo skrbi za finance, mož pa s prijatelji iste generacije obvladuje vse. Pa so zgradili skakalnico, super. Da je stala kot bi bila zlata, vemo. Da je zarezala v goro, vemo. Da po desetih letih zdaj dobiva luči, vemo. Da je predsednik vedno neločljivo povezan z denarjem, vemo. Pa ne, da bi bilo to kaj slabega: danes bi vsakemu športnemu funkcionarju morali čestitati, da še vztraja in išče denar za svoj klub, šport. Toda: eni imajo dva kluba. Povsod so glavni in odgovorni. Nekje denarja manjka, drugod ga je ogromno (za športne pojme)? Kako je to mogoče, vedo legende take vrste.

Kranjski šport je padel s skakalnice takrat, ko so legende s kravatami od športa znale prevzeti le tisto, čemur se reče: denar. Malo manj jih skrbi za vse ostalo, oziroma javno radi jamrajo, kako je težko. In šport je med tem ugasnil. Ligaški v krizi, moštveni v še hujši krizi....legende pa ostajajo. Zato imamo tako stanje v športu, ker vsi ti metuzalemi niso znali prenesti na druge, kar dobrega znajo. Držijo se klubskih blagajn kot klopi. Le zakaj, ko pa je taka revščina, ko je vse hudič vzel?

Primer treh skakalnih klubov v Kranju in njihovega početja preko enih in istih odgovornih je priložnost za razmislek. Kajti - pomislite -isti dosmrtni predsednik skakalcev je bil takoj zraven ob novi Športni zvezi, političnemu otroku prejšnje oblasti. In ni bil edini. Zato je Kranj pred nalogo, ki je enaka v gospodarstvu, politiki, kulturi, športu: novi ljudje, nov zagon za dobro vseh nas!