Predvolilne obljube so kot zarečeni kruh: najemo se jih do sitega. No, novi župan je med tiste novosti, ki ga razlikujejo od "mohanglerstva" uvrstil etični kodeks. Oziroma: česa ne smejo početi politiki, funkcionarji, oblastniki. In potem je zmagal, mi pa čakamo na kodeks. Ker bi po njem lahko merili marsikaj, najbolj pa razlike med prej in zdaj.

Kodeks je sicer mrtva črka na papirju, če ga podpišejo napačni ljudje, ki imajo pri tem roko s figo v žepu. Kodeks ne reši nič. Je pa lahko korak naprej v razumevanju lokalne oblasti. Ker se potem ne zgodi, da podžupan popoldne ljudi skup gliha, da ne gredo na sodnijo - naslednji dan si pa kot funkcionar poplača trud, ki ga je storil med "fušanjem za dobro ljudi". Kodeks je tudi nekaj, česar Kranj še ni imel. Kajti do zdaj je bil najbolj zanimiv akt o obnašanju politikov "mesni pravilnik", ki ga je svetopisemsko obranil pravnik, nekdanji državni tožilec in komunist po veroizpovedi s preprostim pojasnilom: meso (pa ne požrto za naš denar, biftek je baje odličen) je slabo, duša pa...

Tako je bilo, ko ni bilo kodeksa. Ko so se nam smejali in si plačevali požrtije, denar nakazovali svojim prijateljskim podjetjem, ki so delala za vse nas. Kodeks zdaj bo? No, prav zanima nas, koliko časa bo Trmin števec v veljavi. Izgovor, da so druge stvari bolj nujne, je dober kot biftek, ki so ga s pravilnikom vred požrli poštenjaki prejšnje oblasti.

Predlagamo prvi člen kodeksa etike kranjske lokalne politike. Takole naj piše: TA KODEKS PODPISUJEM ZA SKUPNO IN NE ZA SVOJE DOBRO!

Pa da vidimo....

Ps Dragi Božiček, Miklavž in Dedek Mraz, uslišite nas in prinesite jim tisti....