Biti bi morali veseli. Rajati na ulicah. Praznik Kranja in uvod v veseli december. Na Brdu elita in kravate, v mestnem jedru Prešernovega mesta mrtvilo. Praznik?

Trma predlaga, da je 3.12.2015 "dan Gorenjcev" v mestnem jedru. Da povabimo vse gorenjske občine v goste in nam predstavijo kaj značilnega. Da napolnimo mesto na dan rojstva pesnika, ki je v Kranj umrl. A mi slavimo rojstni dan, kultura in država pa smrt?! No, in zato naj bo naslednje leto 3.12. res praznik - ljudje naj pridejo v mesto kjer bomo predstavili Gorenjsko in Kranj. Naj bo gorenjska kultura, muzika, veselica.

Danes je občinski praznik en dogodek. Delijo si plakete in priznanja, prav. Ali ni praznik za to, da smo veseli. Pa še adventnega sejma v kranjskih rovih ni več. Pač pa se ukvarjamo, kdo bo vodil Zavod za turizem. To pa je decemberska naloga, ni kaj. Poudarek pa je, da mesto živi vsaj na praznik, kajne! Zato naj bo praznik Kranja praznik Gorenjcev, Prešeren je naše (ožje) domovine sin, kajne! In rad je šel v gostilno in med ljudi, tudi res!

Zdaj pa je Kranj na izpitu. Če imamo Prešernov smenj februarja, imejmo dan Kranja in Gorenjcev na dan njegovega rojstva. Kako in kdo in kje in...Trma ponuja scenarij in predvsem sledi našemu kranjskemu Prešernu, igralcu Bojanu Beštru, ki je dejansko avtor misli, da si decembra Kranj zasluži malce življenja.

Bomo videli, kdo bo šef turizma v prihodnje. In bomo videli tudi veseli december 2015. Mi smo predlog dali, naj bo kranjski praznik tudi praznik Kranjčank in Kranjčanov in vseh naših sosedov!