Konec je dela v rokavicah, zdaj štejejo jasne in konkretne odločitve. Kdo bo kaj delal, da bi videli, kako bo delal. Ni šale, na vrsto pridejo člani nove elite. Direktorica mestne uprave kot prva, direktor zavoda za turizem kot drugi in vmes načelniki in vodje v upravi.

Kaj mi pričakujemo od kadrovanja župana Boštjana? Hecno: vse in nič. Vse na področju učinkovitosti in nič na področju nadaljevanja agonije mestne uprave, ki mora umestiti v nekakšno zakonitost nore ideje oblastnikov. In tako - na primer - poslati za pol leta v Mehiko na plažo mestno uradnico, pravnico. Ki dela na izvršbah, ki jih je mali milijon in občina že leta dobesedno spi na tem področju, dolžnikov pa kolikor hočeš! In ona iz letoviškega kraja dela za nas, davkoplačevalce in biser vsega je, da je vse v redu. Ker so si šefi to zamislili, preverili paragrafe in evo ti plaže. Čar početij s podjetji, ki še zdaj pošiljajo račune je enak: kdo je oddajal dela in kako? Kako so nastali kriteriji, za koga je treba razpis in kje je famozna meja "19 999 evrov" dala jasne ponudnike?

Revizija pride, a najprej moralna. Kajti tisti, ki prihajajo, bodo prav tako obremenjeni. Ne bodo padli z Marsa, imajo svoj krog prijateljev, znancev in "pomoči potrebnih". Pa se vse to lepo ponovi, kot že tolikokrat. Zato čim manj besed, dejanja pa bodo razgalila, kako kadruje in komu zaupa nova oblast. Zanimivo bo, nedvomno.

Absolutno pošteni uradniki so tako nemogoča kategorija kot svobodni in objektivni novinarji. Vedno je resnica bolj človeška, manj idealistična, vedno smo slabi in dobri. Ne samo slabi in ne samo dobri. Mi še vedno čakamo na simbolični kodeks obnašanja nove oblasti. Ne zaradi papirja več, zaradi principa. In zaradi problematike uresničevanja obljub.

Novi ljudje so tu. Kaj nam bodo prinesli? Trma bo preverjala kot do zdaj, brez skrbi.