Gorazd Trček je odstopil in odšel v pokoj, Teodor Žepič je odstopil in (bo) odšel drugam, Hermini Krt so mariborsko Pro banko dobesedno likvidirali...Tak je seštevek leta 2014 o ljudeh, ki so prej bili nesporno vladarji kranjskega denarja. Jasno je, da so pri tem neprimerljivi, ker je osrednja banka pač glavna in pomembna - a tudi še uganka, kako bo z njeno končno podobo oziroma kako se bo rešila bančne krize.

Trije bankirji so bili torej v Kranju na čelu ene hranilnice, ene banke in ene bančne izpostave. Mimogrede: bivšega šefa NLB v Kranju čaka sodna pot ugotavljanja mahinacij pri kreditih Zvezdi, tudi Gorazda Trčka po tej plati še bremeni preteklost. Ljudje, ki so prej upravljali z ogromnimi vsotami denarja, so pod drobnogledom in izpostavljeni javnosti. Njihova dejanja sicer počez kar vsi presojamo (in obsojamo), a prav finančno področje je za laika verjetno najbolj oddaljeno. Toda: ko pride kriza in z njo težave, se tudi prej nedotakljivi bančniki ne morejo izogniti presojam vseh vrst.

Kaj je Kranj imel od svojih bank oziroma kako jih je znal vključevati? No, zadolževanje zaradi kanalizacijske mega naložbe je seveda zopet bilo nujen stik z našimi bankami kjer pa je občina razpršila kredite vsaj delno. Če pa bi gledali, katere pomembne naložbe so banke v zadnjem času še podprle, kje je Kranj znal iskati njihovo pomoč, pridemo do ugotovitve, da po razmahu gradnje stanovanj tega ni bilo. Pa še tam so bankam namesto denarja ostala stanovanja. Prav zaradi tega je bila hranilnica Lon pomembna z rastjo na lokalni in slovenski ravni: je nekakšen pojem za gorenjsko varčno in previdno nrav, za naš odnos do denarja. Toliko bolj smešno je, da so nekoč znano in popularno čebelico kot nosilni pojem Gorenjske banke večno pametni mojstri "promocije" mirno dali v zapeček in gradili prepoznavnost na...se spomnite na čem? Ne?

Pretres v Lonu je za zdaj še ovit v bančnikom ljubo skrivnostnost. Denar je plaha ptica. Za Kranj so letošnje zgodbe v bankah tektonski premiki naprej. Kajti v Savi že nekaj časa ni finančnika Perčiča, v Iskratelu Zaplotnika...denar obračamo ljudje, a denar obrača tudi ljudi.