Spoštovani neznanec!

Pa saj se v bistvu poznava, ko pa se srečava vsak teden. Prideš mimo, vzameš v roke moj smetnjak in ga izprazniš. V petek in svetek, v vsakem vremenu. Pobiraš smeti, ki jih stresamo v smetnjake in ponavadi še tečeš za tovornjakom. Osem ur takega dela? Mnogi bi rekli: ne hvala, to ni zame. Sam pa ob tem morda kdaj prinesem kako osvežitev, ker fantje s smetnjaki so moji prijatelji. Enostavno je moj dom čist in urejen, ker pridejo oni - v snegu in dežju in soncu.

Zdaj so jim vzeli klobaso za novo leto. Pa saj ne gre za klobaso. Gre za to, da okravatani šefi pač varčujejo zaradi lastnih napak. Zaradi sprege s politiko, zaradi grehov prejšnje oblasti. In bodo s tistimi klobasami svojim političnim botrom sporočili, da se trudijo. Da varčujejo v teh težkih časih. In se pogladili po trebuhih. Kajti oni skrbijo za naš blagor, za blagor zaposlenih tudi tako, da imajo v bankah milijone - a o njih nočejo javno spregovoriti. Ker je to za nas, ki smo te milijone plačali, skrivnost. Ker so oni verižili z denarjem in dvigali cene in poslovali kot so poslovali.

Dragi neznani komunalec: vzeli so vam od našega. Od tistega kar mi plačujemo, da so smetnjaki prazni. In ne prazni jih šef komunale, ampak ti - vsak teden. Zato zahtevam, da vam vsaj to dajo. Ne zaradi tiste klobase, ki bi bila zdaj grenkega okusa, zaradi tatvine. Vzeli so vam vaše. Oziroma: da so pokrili svoje napake, so vzeli klobase. Vam, ki praznite smetnjake ne glede na to, kdo je v pisarni direktorja in kdo je šef skupščine in kar je še teh funkcij.

Mene je sram in jezen sem. Marsikdo bo rekel: pa kaj pišeš, daj ti delavcem za klobaso, če si tako dober. Ne, jaz sem klobaso že plačal. S položnico. In vse ostalo tudi. Srečno, fantje s smetnjaki - in hvala. Včasih je to vredno več kot njihove klobase.