Ne, kdo bo podpisal kodeks, komu prepovedati podpis ali dvignjeno roko za nov dokument o poštenosti kranjske politike? To je zdaj vprašanje!

Bi dopustili, da kodeks podpiše svetnik, ki zaposluje družinske člane in jih plačuje z našim denarjem? Bi vam bilo všeč, da ga podpiše politik, ki omogoči sebi popoldanski zaslužek in zanj še na občini "dvigne tarifo"? Bi se strinjali, da kodeks izglasuje svetnik in politik, ki je javnosti skrival, koga podpira v tekmi za župana in se sprenevedal do konca volitev? In tako dalje in tako naprej, vse v slogu: no, saj vsi tako delajo, saj ni hudega, poglejte šele nasprotnike, kakšni so ipd itd.

Trma je s svojim delovanjem do zdaj začela od nič do 3,5 milijona klikov. Nismo všečni. Nismo prijetni. Nismo vdani in prodani. Smo pač poskus, da kodeksov ne bi bilo treba. A po drugi strani dojemamo, da smo še kako nujni in potrebni v Kranju. Kajti dnevno, ampak dobesedno dnevno, se srečujemo s porabo javnega denarja in igrami naših politikov. Ne presojamo, zato pa javno in glasno izražamo stališča in jih podkrepimo z dokumenti. Naš kodeks je, da ni kodeksa. Naše ravnanje nas vodi do najbolj branega kranjskega medija. Lepa samohvala? Kako tudi ne: smo edini in potem najbolj brani, kajne? Kajti drugi mediji so ali od občine plačani tako ali drugače, ali pa so vse prej kot kranjski.

Kodeks politike bo torej preizkus za vse nas. In zato pričakujemo jasno, javno in odkrito kadrovanje v komisijo, ki bo nad kodeksom/politiko bedela. Skrbela, da ne bo mrtva črka na papirju. Odpiramo glasovanje za člane komisije, ki bo kranjski politiki gledala pod prste. Veseli bomo vaših predlogov, ker smo prepričani, da so med nami še ljudje, ki imajo ugled. In na drugi strani je tudi spisek tistih, ki kodeksa ne bi smeli podpisati, zelo dolg.