Gospod Bajt je član NSi in krščanske vrednote je jasno poudaril na seji mestnega sveta: če bi pri nas živeli po tistih desetih zapovedih, potem bi bilo vse v redu in kodeksi za politike dejansko ne bi bili potrebni. Vsa resnica je v teh besedah in točno tako je. Ko se mu je posmehnil opozicijski SDS-ov svetnik Bojan Homan, je gospod Bajt dodal, da tudi kodeks podpira...

Razgaljeno je bilo stanje v Kranju. V kranjski politiki. Pustimo ob strani, kaj bo kodeks doživel in preživel, pustimo ob strani slabosti in pomanjkljivosti. Pustimo ob strani njegovo uresničevanje v vsakem trenutku sedanje oblasti. Osredotočimo se samo na eno: kodeks ravnanja funkcionarjev skušal (nerodno, slabo, dobro, odlično, neposrečeno, pravno, moralno, etično, zgrešeno = uporabite po želji) le opozoriti te iste politike, da ravnajo tako kot velevajo vrednote. Tiste iz desetih zapovedi povzete ali odvzete ali prekopirane! Jasno: niso vsi za to, to je demokracija. In tako pač kodeksa ne priznajo in ne podpišejo in odidejo. Ampak: za vzorce jemati kodeks neke politične stranke kot "sveto pismo" poštenja nas spomni samo na eno: kako so vozili Mohorja Bogataja ali z njim in kaj vse so dovolili isti politiki, ki v SDS podpisujejo zavezo poštenju ipd.!? No, to pa je samo nadaljevanje tistega kar so uprizorili pred in med volitvami: sprenevedali so se o podpori županu, ki zdaj že doživlja revizije početja, ki je odneslo iz blagajne vseh nas lepe denarce....To je tista stranka, ki se je danes sklicevala na pravne podlage in okvirje, 25 km stran pa trdi, da je pri nas krivosodje in ne pravosodje in ne sprejema sodb, če so te "napačne"....Pa saj nima smisla izgubljati besed o vsem tem, volivci so v Kranju tudi njim povedali svoje.

Župan je obljubo držal in kodeks je sprejet. Tu se mi zaustavimo in rečemo: pa kaj! Kajti papir ni za občane in občanke spremenil ničesar, mi bomo verjeli dejanjem. V nečem so danes premagali najbolj poštenega politika najbolj poštene stranke z najbolj poštenim kodeksom: niso se spustili na raven obtoževanja vnaprej, podtikanja slabih namenov ipd. To dostojanstvo kjer je prednjačila Beti Jenko nam pa daje upanje, da kodeks ni le papir. Da se morda lahko kaj spremeni. In da ne bo pomote: prepričani smo, da bodo tudi SDS-ovi politiki ravnali tako kot bi kodeks podpisali. Kajti verjamemo, da so se iz "mohanglerskih" časov česa naučili.

Kranj ni zdaj nič boljši. Da le slabši ne bi bil.