Podjetje Semago je opravilo, kar je moralo po zamisli Mohorja Bogataja: za 300 000 (tristo tisoč) je v dveh mesecih začelo naložbo, ki bo (zopet prosto po proračunu in načrtih bivšega župana) stala milijone. Ko bo, če bo ...kajti do konca mandata se Bogataj za prazno šolo ob Prešernovem gaju niti zmenil ni. Še več: že veljavno gradbeno dovoljenje za reševanje problemov vrtcev so nadgradili z novo naložbo. Poklicali tržiške gradbince in ...

Sedanji župan Boštjan je naložbo ocenil kot "predvolilni projekt" in takih se on ne bo loteval. Je pa ta zadevica stala 300 000, Blažunova gostilna pa 1 000 000 občinskega (=našega) denarja. In potem je pač kriza, ker varovanje Prešernovega gaja (oziroma odklepanje in zaklepanje za čez noč) stane 400 evrov mesečno. In bo treba razmisliti, ali imamo - ali nimamo.

Sleherna odločitev oblasti je politična. O tem nima smisla razpravljati. Proračunski denar je porabljen tako kot odloči politika. Zato je treba nastaviti ogledalo prejšnji oblasti (Bogataj, Grims, Boštjančič, Frelih ipd.) in jasno povedati: do tega in tega početja se sedanja oblast distancira. Kot do šole pri Prešernovem gaju v smislu "odprtega projekta" mesec, dva pred volitvami.

Na tabli pri šoli piše, da je projekt v mirovanju. Ustavila so se izplačila bajno plačanim odvetnikom. Konec je računov "svetniških biznisov". Da se ne bi začeli novi? Samo v drugi obliki? Samo z drugim predznakom? Jasno sporočilo je in bo: gledamo pod prste! Kajti gre za naš denar. In najbolj grozljiva fraza mestnih politikov in uradnikov je navadno tale: "Glejte, kaj smo vam naredili!" Ne, nič nam niste naredili, ker delate z našim denarjem in tudi "projekti v mirovanju" so del tega.

Velik preizkus je in bo Gorki. In z njim povezani zapleti bi bili lahko še dražji.