V Kranju oblast dobiva ime(na). No, če bi se še naprej ponašali z dosedanjimi občinskimi šefi, bi bilo vsaj čudno, če ne neokusno ali celo popolnoma zgrešeno. Taka je bila politično naivna poteza, da bi sloviti bivši direktor uprave še naprej nadzoroval v podjetju kjer je popolna zmeda tudi kot posledica dosedanjega nadzorovanja. Tu se je župan Boštjan opekel, a obenem tudi dokazal, da je verodostojen: kodeks (zanimivo področje v prihodnje), nova uradnica za občane, novi šefi služb ipd. so koraki, ki jih je napovedal in storil. Zdaj oblast dobiva svoje ime, odgovorni so znani, nič več ni skrivalnic.

Nasproti je opozicija, ki je številčno šibka, kadrovsko pa ne. SDS-ov družinski vrh (stranko obvladujejo tri družine s tako rekoč vsemi funkcijami) je naše upanje: bodo zmogli nadzorovati, spremljati novo oblast kot se spodobi? Užaljeni odhodi iz dvorane šte 16 so otročja igrica in spominjajo na ravnanja velikega vodje iz Ljubljane. Ne, ne Branko in Bojan in Saša bodo v naše dobro morali biti drugačni: študiozni, temeljiti, učinkoviti. Potem jih bomo spoštovali kot opozicijo, ki ji v prihodnje lahko na volitvah zaupamo oblast. Kakšni naj torej bodo?

Volilne klofute na državni in lokalni ravni so (res srčno upamo) dosegle, da bodo ravnali nasprotno kot do zdaj. Ko so bili na oblasti, so dopustili kranjske afere in plenitve do onemoglosti. Popravni izpit je torej v tem, da so drugačni: svoje popolno nasprotje. Dr. Jeckyll in Mr. Hyde, če se ne motimo, kajne? Morda od njih pričakujemo preveč, a so edini razlog, da v štirih letih ne bomo dojeli, da se je nova oblast spremenila v staro. Brez opozicije ni pozicije, to je jasno. Za ostale je pač treba zapisati, da jih bomo cenili po delu. Predlagati novo cerkev za pravoslavne je lahko všečno, a je treba uporabiti še razum. Zato od svetnikov-solistov čudežev ne gre pričakovati. Da o nekdanji Mohorjevi stranki v dveh izvedbah niti ne pišemo.

Če se bo torej zgodilo, da bo Branko Grims postal tisto, kar do zdaj ni bil, bo Kranj imel neko urejeno politično sceno. Trma ji bo skušala nastavljati ogledalo. Štiri leta tako hitro minejo....