Igrate šah? Je res važno, da nasprotniku čim prej požreš čim več figur? Morda. A mojstri te igre so prepričani: žrtev je ena najboljših prvin kraljevske igre. Žrtev kmeta je običajna, žrtev močnejše figure pa finesa. Ki včasih vodi do zmage, ni pa nujno. Žrtev trdnjave je lahko osupljiva. Gre za močno figuro, kajne?

V Kranju se nam dogaja velika afera lokalne oblasti. Tiste, ki je pred volitvami rekla, da bo drugačna. Zdaj je priložnost, da to dokaže. Bolelo bo - ali pa ne? Kajti lahko se nam zgodi, da bomo novo oblast od jutri naprej imeli za vsaj nekredibilno. Kjer se očitna in jasna in z evri profita ponazorjena napaka lahko jemlje tako ali drugače. Je napaka ali spodrsljaj? Odvisno, kajne. Če so naši zraven, bomo pač ukrepali ustrezno.

V Kranju iščejo tiste, ki bodo stali za kodeksom ravnanja funkcionarjev. Vseh. Najbolj vladajočih. In tu je bilo opozorilo Branka Grimsa v začetku "kalimerovsko", danes pa je lahko - preroško. Če namreč župan Boštjan trdi, da je bil izvoljen drugače, za drugačno delo in oblast in cilje, ne more ravnati enako kot do zdaj in nespornih kršitev kodeksa poskušati pomesti pod preprogo.

Čakamo na končni rezultat in imena in zgodbo bomo jutri (ali še danes zvečer) objavili z vsemi podrobnostmi. Kajti: nikomur ne strežemo ne po karieri, ne po funkciji, ne po časti - morda le po oblasti. Kajti na preizkušnji je tudi čast: ali za svoje napake znajo tisti, ki so bili izvoljeni za drugačno oblast, tudi sprejemati in nositi posledice?

Tema je tako naša. Moja, tvoja. Osebna. Skupna. Kranjska, slovenska. Bomo v Kranju prvič doživeli reakcijo, odziv, ki nas bo (tako je obljubjal župan Boštjan) uvrstila med prve v Sloveniji? Ne med prve, na prvo mesto: po poštenju in odnosu do volivcev, občanov. Bomo videli. Kmalu.