Zakaj je Boštjan Trilar postal iz obetavnega politika pojem za razočaranje? Preprosto: skuša braniti nekaj kar se braniti ne sme, ne more in ne da. Spodrsljaj njegovega vodilnega podpornika je boleč, je morda tudi res nepreten, a je dejstvo, ki ga priznavata oba. Župan in podžupan se strinjata, da je napaka jasna, očitna, dokazana. Obenem pa nam skušata dopovedati, da o njeni teži in posledicah odločata onadva, ki smo ju mi izvolili. Napaka.

Hudo narobe je, če si politiki postavljajo vrednote, standarde po svoje. V Kranju je zato novi župan to skušal spremeniti s kodeksom ravnanja. In mu je uspelo. Verjetno jih ni malo, ki so verjeli v županovo početje in v kodeks. Zdaj pa je kodeks padel še preden je dejansko začel veljati. Pa ne po zaslugi kogarkoli: po zaslugi veljaka županove stranke, po zaslugi županove stranke, po zaslugi podžupana in župana. So mediji res napihnili? So "lačni krvi", "sekanja glav"? Že mogoče. Morda je celo res, a to ne spremeni resnice. In dejstev. Mirno lahko vsakdo ima svojo predstavo, sodbo o medijih in aferah in napadih na posameznike. Toda to ne spremeni dejstva, da kranjski župan že po nekaj mesecih lepo sledi prejšnjemu. Tistemu, ki mu je stolček spodmaknil zato, ker je obljubljal, da bo drugače. Če je vse to na tehtnici Kranja manj pomembno od funkcije, službe, koristi ipd. podžupana, potem naj nam to jasno in glasno pove. Kajti napako je storil podžupan, njegova obramba pa je z res smešnimi argumenti delo župana. Ki kadruje in imenuje.

Zakleti Kranj pa ostaja - nam. Razočaranje nad politiko je konstanta Kranja od osamosvojitve. Ker smo vedno imeli strankarsko oblast, ki žal ni bila enaka našim potrebam, ciljem, željam. Zaradi tega je danes Kranj marginalno provincialno mesto brez veljave. To je treba spremeniti, je rekel župan Boštjan in zmagal. In nas zdaj prepričal, da je cena Kranja (drugačnega, boljšega) preprosto izračunljiva: šteje eno funkcijo.

Podžupan Jakob Klofutar bo odstopil. Škoda je, ker tega ni storil takoj. Župan Trilar bo odstop sprejel. Škoda, ker se o tem nista dogovorila, ko sta se pogovorila. Kako to vemo? Saj sploh ne vemo. Taka je projekcija Kranja, ki ni (več) zaklet.