Burno je bilo v nedeljo: politična oblast Kranja se je odločala o zvestobi. Na eni strani oblast in njena slast in koristi - na drugi strani načela. Morda ne tako ostro ločeno, morda ne tako ostro postavljeno, a zanesljivo razmejeno. Udobje oblasti velike koalicije prekinjajo vprašanja županu Trilarju, ki so neprijetna, če ne že kar usodna: kako je s podjetjem Logos in Tomažem Križajem kot kandidatom za šefa gasilcev? Za koga in kako je delala študentka Eva Križaj? A odgovori šele pridejo na vrsto, najprej pa mora odstopiti podžupan Jakob Klofutar! O tem pa ni več dvoma.

Če bi podžupan in župan bila politična lisjaka, bi Klofutar to že storil. Njegova obramba namreč pomeni samo eno: kodeksa ni več še preden je bil podpisan! V sredo bi moral Trilar slaviti moralno zmago, zdaj ga čaka hud političen poraz ali vsaj dvom: kako vladati in delati v Kranju kjer je uvajal ene in očitno izvajal druge vrednote. Odgovori, ki jih je do zdaj ponudil političnim partnerjem, so (neuradno) naleteli na zgražanje, celo posmeh: na tak način se pač ne da prepričati strank in ljudi, ki so se zavezali, da mu bodo sledili na poti "drugačnega Kranja".

Podaljšan vikend bo prinesel dokončne odločitve, v sredo je seja mestnega sveta. Po naših objavah dvoma ni več: odgovoriti je treba politiki, javnosti, samemu sebi. In zdaj je na vrsti zadnji poskus, da se kranjska ladja obrne v smeri kjer naj bi plula. Da se napake priznajo, odgovorni posujejo s pepelom in potem je plovba še možna. Če ne gredo mornarji in ....konec. Kajti brez močne koalicije smo obsojeni na štiri leta praznega hoda, Trilar pa bi na tak način posredno potrdil, kako "drugače" je in bo v Kranju.

Vloga našega spletnika je tudi v tem primeru odraz zaupanja tistih, ki so nam posredovali informacije, podatke, dejstva. Teh ni malo in so različni. Morda imamo skupno samo to, da želimo Kranju resnično boljše čase. In še: ne Trilar, ne Klofutar ni brez jasnih dokazov ničesar kriv. Še manj obsojen. Zato bo podaljšan vikend v znaku jasnega vremena. Ponedeljek je še oblačen, v sredo bo bojda sonce in precej toplo. Vroče?