Podžupan je žrtvovan. Svetnik Zoran trdi, da ima sicer podžupan v oblasti župana in težke obtožbe in oznake so padale na raćun vodilne stranke v Kranju. In to ne za šankom, na seji mestnega sveta kjer se je isti Zoran malo kitil s tujim perjem: spornih zadev ni odkril on, ki je - kot se rad predstavlja - doktorski študent ampak kdo drug, kajne? Ni pomembno: vladajoča koalicija je od Zorana dobila resnično sočen pljunek v obliki analiz, kako so zmagali na volitvah ipd. Bili so tiho kar je pametno. Kajti besednjak in slog enega svetnika smo objavili tudi na Trmi kot povzetek njegovega javnega nastopanja v socialnih medijih. Ponižanje na odprti sceni za dvetretjinsko koalicijo je bilo pa res mučno. In roko na srce: da po njih hodi Zoran, so si krivi sami.

Četrtek pa je dan, ko bo spregovoril o vsem tem tudi župan - tako je najavil tudi svetnikom. Končno, lahko rečemo. Kajti Zoran (in neizbežni bivši podžupan in mojster mediacij Bojan Homan) mu je na odprti sceni predstavil, kako zgleda v praksi, če politično ne odigraš svoje vloge. Če skušaš ščititi kar se ne more zaščititi. Ponavljamo: Jaka Klofutar je v primerjavi z grešniki "mohanglerske" oblasti pravo cvetje, a to ne spremeni dejstva, da je storil politično napako. In ogrozil kodeks, ki ga sam zagovarja. In koalicijo, ki jo sam predstavlja. In oblast, ki naj bi bila drugačna. Zato je svetnik Zoran dal vedeti, kako bo to šlo štiri leta: vedno bodo imeli na pladnju zgodbo podžupana ipd.

Zakaj imamo ljudje včasih politike za častne ljudi? Zato, ker ravnajo častno tudi takrat, ko jim gre za nohte in ni prijetno biti na javnem sramotilnem stebru kjer te vsi "zokiji" lahko pljuvajo do mile volje. In namesto, da bi bila podžupanova napaka politična zmaga kodeksa, župana in stranke in koalicije, je zdaj ali-ali. Oziroma to ni več nobena izbira, ker je možna samo ena odločitev.

Kaj je bilo torej v celotni zgodbi do zdaj najhuje? Spoznanje o izgubljeni priložnosti za praktičen prikaz, da Kranj zmore več in da več za Kranj lahko pomeni tudi manj za kakega politika. Ali kakega politika manj. Če pa temu ni tako, jih čakajo tisti, ki se jim kolca po Mohorju!?