Če bi podžupan ob priznanju napake sprejel enako politično odgovornost kot v četrtek, bi župan zlahka obvladal očitke o korupciji, navzkrižju interesov, kršitvi kodeksa. Če bi župan modro molčal dokler ni popolnoma obvladal razmer v koaliciji, mu je ne bi bilo treba razpustiti. Če bi odgovorni v Kranju z občutkom za čas dojeli, da se poudarjanje ničelne tolerance ne ujema s kršitvami (ne glede na določen red velikosti s strani oblasti), bi imeli zrelo in odgovorno politično oblast, ki se je kot taka najavila na volitvah.

Če bi bili mediji tiho, potem bi podžupan še naprej lahko bil direktor in lastnik, župan pa bi svoje profile prenašal na občinske na naš račun nemoteno. Če bi novinarji sledili logiki, da so podatki sicer eno, a jih je mogoče razumeti tudi drugače, bi bili lepo tiho.

Če bi koalicijo res sestavili na podlagi skupnih ciljev in zaupanja in vere v Kranj, jih ne bi razbila ena funkcija. Če bi župan imel občutek za čas, potem bi pač delal za to, da koalicija vlada naprej. Če bi bilo koaliciji vladanje edini cilj, bi zamižala na eno ali obe očesi.

Če bi Kranj ne doživel mohanglerskega plenjenja, potem ne bi dobili volilnega trilerja s koncem, ki je obljubljal začetek in ne nadaljevanje začetega. Če bi bil začetek verodostojen, bi vsakdo svoje napake tudi priznal in imel vso možnost, da mu jih oprostijo.

Če. Bilo je drugače in zdaj lahko samo ugotovimo, da je tako tudi dobro. Kajti vsakdo je pokazal, kako jemlje sebe, politiko, Kranj in vse nas. Trgovina z načeli in interesi in cilji je vedno prisotna. A v trgovini je silno pomembno, ali v pravem trenutku ponudiš pravo blago in pravo ceno.

Če bi bilo drugače, bi to ne bil Kranj: pribežališče mnogim je politika, politika pa sredstvo za....Če pa se motimo, nas veseli. Bo res drugače.