Ko je Mohor Bogataj nastavil za prvega gasilca Vojka Artača, so se mnogi spogledali: potapljač, ki je za povrh podjetnik na čelu javnega zavoda? Pa ni problema: zdržal je dolgo, župan je bil njegov največji zaščitnik. Odneslo ga je zaradi banalne "usluge" gasilcu s političnim sorodstvom...

In že je na vrsti razpis za novega šefa gasilcev, ki ga vodi - star svet javnega zavoda. Poklicni gasilci so tokrat kar malo razočarali: veliko vedo povedati o vodenju, a se nihče ni prijavil za direktorja. Pa so se drugi. Na primer sin ene od vodilnih mestnih svetnic prejšnjega sveta, ki je kot šefica kadrovanja lepo poslala prvega sina v (občinsko) javno podjetje Komunalo. Zdaj naj bi drugi vodil javni zavod gasilcev. Da ne bo pomote: imata ustrezne pogoje, nič slabega o nikomur. A po politiki je pač zadišalo, kajne? Kot je v primeru prijave kandidata, ki naj bi bil povezan s sedanjo oblastjo bolj kot le naključno. "Naj bi bil" je grda formulacija za ugibanje, a nesporno podjetnik sodeluje z občino, posluje z njo - zdaj pa hajd v javni zavod?

Čar vsega je, da bo v svetu zavoda o direktorju odločal gasilec, ki je "sklatil" posredno prejšnjega direktorja zaradi nedovoljene vožnje v Bruselj k svaku poslancu. Čar vsega je, da svet vodi eden najbolj vnetih partnerjev in pristašev prejšnjega župana. Sedanja oblast v svetu niti nima vodilne vloge. A zadeve gredo malo drugače: na koncu pride na vrsto mestni vset kjer Boštjan Bret koalicije ne more izpeljati nobenega imenovanja brez večine. Ta pa šele nastaja in ne bo ravno odraz volilnih odločitev, če v njej ne bo SMC, NSi, na primer. Ali pač? Saj je dovolj druga najmočnejša stranka - SDS, trenutno v opoziciji zoper župana, njegov kodeks? Je mogoče pričakovati najavo novih razmerij z - na primer - pravim direktorjem gasilcev iz Stražišča?

Kje smo mi? Lahko samo debelo gledamo, kaj je ostalo od obljub o drugačnosti, da o kodeksu niti ne pišemo več. Odločitev o novem šefu gasilcev je podobna pravemu trilerju, a odloča Trilar. Če župan ne predlaga točke dnevnega reda, če ne podpre direktorja, je vse skupaj skoraj nemogoče. In tako se začarani krog samo vzpostavlja na novo. Kranj je ujetnik nesposobnih politikov. Ne prvič, a žal tudi ne zadnjič.