In Alpetour bo nemški! So ljudje že na ulicah? Je nacionalni interes ogrožen? Niti ne: ne gre za kako državno podjetje kjer je vedno dovolj prostora za naše kadre. Gre za podjetje s Primskovega, za kranjsko firmo. Ki bo zdaj dobila nemške lastnike, dosedanji naši pa - evre. V milijonih! In kje je tu zdaj škandal? Kje je kak minister, da obveščevalce pošlje na sled vsemu skupaj? Nič se še ni zgodilo, v Kranju pa vemo, kako gre: kupujemo ameriške pnevmatike z znamko Sava, egipčanske čevlje z znamko Iskra - pa kaj! Zdaj se bomo vozili v nemških avtobusih...

Ob to je treba dodati samo nekaj zanimivega: če boste poslušali naše prevoznike, se jim nič ne izplača. Ko pa pogledate, koliko država (in občine so vštete) prispeva za avtobusne prevoze, se kar zgrozite: v bodoče nemškemu Alpetourju lep delež prihodkov, dobiček pa je bil kdaj enak kranjskemu prispevku za to, da se - poceni, a res? - vozimo z avtobusi.

Gremo torej zdaj na ulice protestirat, ker bo dobiček nemški, davkoplačevalski denar pa slovenski? Ne. Bomo kar mirno sprejeli, da je kapital premočan, da bi se ustavil pred Slovenijo. Kupi kar je dobro, od letališča (državnega) do prevoznika (avtobusnega) v zasebni lasti. In s tem se soočamo kot smo sprejeli, da so povsem naši in domači in "bogomdani" veliki šefi zapravili Merkur, Savo in še kaj. Ne tujci, domači so hoteli bogateti čez vse meje. In smo tudi preživeli.

Hec je, ker enostavne resnice sploh ni. Tujec je žleht gospodar, domači so dobri? Ali je obratno? In se potem zatečemo v dvomu k osebni resnici: če imam plačo, če sem vsaj približno dostojno plačan, potem se za lastnika malo brigam. Preprosto uporabno, čeprav ne vedno, kajne?