Moral bi biti tiho. Se smejati. Privoščiti. Pljuvati. Taka je kranjska navada, žal. Vsaj v športu. Ljudje privoščimo slabo. Pa mi ne gre. Preprosto sem prepričan, da je zgodba nogometa v Kranju zgodba o povprečju.Podobna je politiki kjer župan za županom dokazuje, kako je vse mogoče. In gospodarstvu kjer so nam vzeli Savo in Merkur in bodo še banko, da o vsem ostalem ne pišem. In zakaj bi bil šport izjema in nogomet kaj posebnega?

Četrto leto sem izven nogometa in kluba. Eni bodo rekli: hvalabogu. Sam imam podobno misel, ko se spomnim, kdo vse me je pljuval in obsojal in pametoval in ....Pa saj je tako prav: če si javna in športna osebnost, je to del zgodbe. Zato si drznem po tem času napisati, da je Triglav pristal v rokah povprečnežev. Ki jim je vseeno. Ki so raven kluba s preko 9o let staro tradicijo spravili na svojo raven: v bife kjer se kujejo odločitve!? In pri tem nekaj poslovnežev še vedno kot ovce sledijo povprečju. In temu sledijo trenerji, ki jih vešče manipulira tisti, ki mu nikdar ne kasni plača - ostalim pač. In tako v tem začaranem krogu Triglav majejo, morda ga bodo podrli. Sam plačam vstopnico in imam pravico biti kritičen - kot vsak navijač povsod po svetu. In spoznavam, kako hudo jim je v nogometu brez mene: prej sem bil pač vsega kriv, ker sem povprečnost preganjal, sledil pa konceptu, ki ga ni menjal kdor je želel in kadar je želel. In je bil Triglav pojem nogometne šole za mlade in celo prvo ligo smo dosegli in v njej ostali čeprav je politika+NZS želela drugače. Pa pustimo zgodovino za osebna občutja, kajne. Res pa je, da me kot krivca ni več in zdaj seveda ne morem biti grobar nogometa ipd.: kar naenkrat ugotavljajo mnogi, da je še kdo za kaj kriv. Sem tega vesel? Privoščim? Ne. Zato tudi napišem kako mnenje in stališče brez sramu in strahu, da me bo zopet kdo proglasil za ... kar hoče, kdor hoče.

Moral bi biti vesel. Ker nekdo, ki ne zna voziti niti traktorja, ne more sesti za krmilo avta, ki se mu reče Triglav. Ki vozi lahko dobro in hitro. Škoda, ker šele nesreče /porazi to dokažejo. Zato se mi smilita siamska dvojčka nogometnega kluba, ker vladata lastni mizeriji. Ki sta jo sama ustvarila. In na igrišču žal prej ali slej pride vse na dan. Se bo še kdo zganil in končno povedal mojstroma, da je "cesar pač nag" kot v pravljici? Ne, to je kranjska resničnost. Športna resničnost. Naša resničnost. Smo pač primerljivi z Veržejem in Šenčurjem, ne s Koprom, Celjem....Zato mirno sprejmem tole: če se da kaj rešiti, sem lahko zopet kriv. Lahko me zmerjajo, pišejo grafite, pljuvajo za šanki - samo, da bo bolje. Želja je žal samo želja.

Miran Šubic