Kaj dobimo ob spajanju dveh lepih imen - Mohorja+Boštjana? Še lepše ime Mohštjan. In priimek ? Bogilar! Kaj imamo v praksi? Podoben proces. Pred nami vstaja kot Feniks Mohštjan Bogilar = najbolj znan in sposoben in nabrit Kranjčan (četudi ga je pol zdaj dejansko doma na Selu pri Žirovnici). Ki podpisuje pogodbe z zaposlenimi kakor hoče in zmore. Ki svojim rihta službice, rajo pa brca v rit, kot se reče (o tem kmalu na Trmi sočna zgodbica iz sodnih logov). Ki gradi in zida tam kjer dobijo posel ta pravi podjetniki. Ki sklepa posle s koalicijo ali opozicijo. Ki ima po potrebi nadžupana, ki zanj deluje malce v zakulisju.

Naš Mohštjan nastaja torej pred nami in med nami. Kdo ga oblikuje in gnete? Širok pojem: oblast. T o so člani Več za Kranj, ki molče podpisujejo kar jim je servirano. To so člani nove koalicije, ki bi še včeraj s krvjo podpisali kodeks o poštenju ipd., danes se zadovoljijo z "razlago župana", ki je vedno bolj pogosto šibka z dejstvi in argumenti. Torej: če smo imeli prej Mohorja in želeli Boštjana, smo dobili Mohštjana = čudno zmes nečesa, ki se mu reče po domače "požiralec lastnih obljub in obetov". Kajti to, kar se je zgodilo v Kranju v pol leta, ni le salto mortale politike, je dejansk kolaps zdravega razuma. In če ti vladajo ljudje gumijastih hrbtenic in dodajo samo ščepec razuma, je to Kranj danes.

Mohštjan seveda lahko naprej lepo govori, a govorijo tudi dejanja. Ta pa nas prepričujejo, da je od drugačnosti ostalo le tisto, kar je dobro znal že prejšnji župan. Dvojnost tega, kar si obljubljal, je v kodeksu in našem "števcu" zgoraj. Kje je častno razsodišče, da pošljemo prvo prijavo za kršitev kodeksa? Kje je okrogla miza o korupciji v Kranju in kje so ugledni strokovnjaki za to področje, ki bodo sodelovali, da bi bilo te nesnage v Kranju vse manj?

V eni od pisarn sedi Mitja Herak, naš uradnik. Bivšemu županu zaradi njega sodijo. Sedanji župan pa je z njim okrepil svojo upravo in s tem samo dokazal, da je dejansko Mohštjan.