Američani in Čehi vodijo gumarstvo, Šved iz slabe banke je vzel pod svoje turizem = Savo. Ki ni več Sava Kranj in ni več kranjska in naša ipd. V Kranj je prišlo najmanj 200 milijonov dolarjev kolikor so Američani plačali Janezu Bohoriču za naše "gume". Danes ima Sava 20 milijonov evrov negativnega kapitala kar med brati pomeni, da so njeni hoteli vredni = 0. Toda Sava je skoraj polovični lastnik Gorenjske banke kar pomeni, da bo kmalu vendarle nekaj kapnilo v vrečo brez dna, ki se ji reče "dediščina gorenjskega trojčka", ki je nekoč kljuboval vsem in si obetal bajno bogastvo z močno banko, največjim trgovcem Merkurjem in Savo kot hotelirsko, nepremičninarsko in finančno velikanko.

Rezultat je za to mesto porazen. Za to okolje pa - prazen. Merkur je na aparatih, ker se ni izšlo lastninjenje. Sava je pod vodo, ker se ni izšlo sodelovanje pri velikem biznisu. Gorenjska banka pa je ostala mala banka, ki bo prej ali slej prodana. Trije velmožje tega projekta so zdaj: dva upokojenca, en (bivši) zapornik. Kranj je ostal (po prodaji Živil) brez tistega kar bi to mesto lahko dvigalo iz povprečja. Res? Le kaj je Zlatko Kavčič, prvi gorenjski bankir, naredil za Kranj ? Mi pač nismo Šobec kjer je nastalo najbogatejše turistično društvo v zgodovini Slovenije. Bine Kordež je sedež Merkurja prvi prenesel v Naklo, ker (anekdota...) se mu ni dalo voziti z Gorenjske v Kranj. Sava pa je na koncu pristala v krempljih bankirjev s sedežem v Ljubljani. Zdaj pa ti isti bankirji jokajo, ker jim je slaba banka rekla, da je njihovega upravljanja konec.

Mesto Kranj je iz industrijskega središča postalo "grajzlarija": naslednikov propadlih industrij (delovno intenzivne so bile sicer obsojene na izginotje) ni bilo, tujci pa so pokazali in dokazali, da naša gumarska industrija lahko obstane. In mimogrede: zdavnaj prej so nam speljali Iskro kjer niti imena nismo zaščitili. Kranj je danes živa slika tranzicije kjer je uničenje "trojčka" dejansko njena posledica in pojavna oblika. Tovariši=gospodje slavnega trojčka so glavni igralci. Ki pa s Kranjem niso ne živeli, ne vanj verjeli. Zanje so bila bojišča drugje, višje, širše.

Bitko so izgubili in mi z njimi. Kranj je provinca.