Če te Ljubljana premaga v vaterpolu, je nekaj narobe. Seveda: če si Kranjčan, kranjski klub. Triglav ostaja brez naslova, ki bi bil v Kranju tako rekoč edini. Nogomet? Ne se hecat, druga liga. Košarka? Komaj druga liga. Hokej? Kot vaterpolo na obrobju. Pa smo to že zapisali velikokrat: ogledalo Kranja je propadanje športa kjer nam župan zapravi 10 000 evrov za (samo)promocijo in balkanski slog humorja. Po načelu: raja veseli se, to je kranjski šport...

Ne, ne. Kranjski šport je umiranje na obroke. Kjer se nam smejejo v Celju, Kopru, Novem mestu, Domžalah. Mi smo samo še ogledalo politike županov, ki jih šport sploh ni zanimal. Ki ne gredo na tekme, razen če morajo. Ki ne navijajo, ker jim na misel ne pride, da bi morda to povzročilo tudi dober odziv med someščani. Kjer politika nekaj počne nekje v zakulisju, javno pa si ne upa podpreti športa v mestu športa, ki je nekoč znalo osupniti Slovenijo, Jugoslavijo, Evropo, svet. Danes nam vsakega sposobnega vzamejo "premožni" iz Maribora kjer je socialna bomba tako huda, da šport cveti. In se pri tem spomnimo Branka Remica, ki je nekoč z Živili dobesedno živel nogomet, košarko, vaterpolo in še koga.

Recimo, da je tranzicija iz Save in Merkurja odnesla pol milijarde. Nedavno tega je Kranjčan rekel resnico: Kranj so prej obvladovali tisti "iz zgornje Gorenjske" (Kavčič, Kordež...), zdaj ga bodo iz Ljubljane. Res je. Ti pač ne bodo dali za kranjski šport niti centa, če ne bo treba. In koliko so dali od pol milijarde tisti, ki so hoteli biti največji, najbogatejši? Dobesedno nič, če vzamemo za primerjavo številke zgrešenih projektov.

Vaterpolo je imel njega dni upravo, ki je bila močna kot občinska oblast. Politiki in direktorji. In smo pisano gledali "elitni šport". Kaj bi dali danes, da bi politika in lastniki podjetij bili v športu. Da bi bil Kranj na športnem zemljevidu zabeležen kot nekoč. Milič in Fučka in brata Petrič in ....? Se je kdo vrnil v okolje, jih je kdo povabil in rekel: začnimo novo zgodbo, oživimo športni Kranj!?

Mrk vaterpola je najboljši dokaz, kaj smo in kje smo in kdo smo. Pod vodo.