Sodbe lahko komentiramo, a sprejeti jih moramo. V pravni državi je prav, da je temu tako. Zato je Mohor Bogataj oproščen (resda še ne pravnomočno) za približno tako početje: razpis s katerim je privabil v službo Mitjo Heraka je bil malo drugačen (ocena tožilstva) od kasnejše zaposlitve. Zato je državna inšpekcijqa ukrepala, župan pa ni reagiral. Kajti lahko bi ukrepali tudi drugi organi, on je s tem samo izrazil svojo vero v pravo, pravnico Tatjano Hudobivnik - zdaj tudi obtoženo in oproščeno! Preprosto je tako direktor uprave dobil zaposlitev za nedoločen čas, državna inšpekcija gor ali dol. Župan je poudaril, da je ves čas verjel svoji pravnici...

Ko je prišel na občino, je v manj kot tednu dni isto pravnico in vse ostale pravnike odstranil od poravnave s stanovanjsko zadrugo. Pri njej ni bil udeležen noben občinski uradnik. Ker jim župan pač verjame. Najel je druge odvetnike, ki so naredili mnenja, da je poravnava potrebna in potem je plačal 620 000 evrov pravniku, ki je med tem postal njegov svetovalec (politični županu, pravni občini). Njemu je verjel, zato nas je stal (poravnava+pogodba o svetovanju) malo manj kot milijon evrov. In tudi v tem primeru bo pravica na koncu zmagala.

Danes je v zadevi razsojala vse prej kot Mohorju in še komu neznana sodnica. Ravno nasprotno: bila je predsednica občinske volilne komisije v času, ko so se drugi pritoževali zoper Mohorjevo kampanjo in se je on pritoževal zoper druge. Politika pač. Bila je predsednica tiste volilne komisije katere članica je z lažno prijavo stalnega bivališča omogočila kandidaturo človeku, ki v Kranju sploh ni živel in ne bi smel postati občinski svetnik. Ko je za to zvedela predsednica iste komisije, se ji to ni zdelo nič sporno. Zdaj je omenjeno zadevo presojala zato, ker na okrajnem sodišču ni edina kazenska sodnica mogla razsojati v Mohorjevi zadevi. In je vskočila okrožna sodnica Dvornikova, bivša predsednica volilne komisije. Higiena? Nepristransko?

Pa ne, da bi oporekali zato, ker je bivši župan oproščen. Pišemo le zato, ker je dobro, da vsi vemo, kdo in kdaj in zakaj ima pravico v rokah.