Za javnost reče, da ni članica Več za Kranj, ampak - simpatizerka. Kandidirala je na listi, ko očitno še ni bila tako močna v stranki, kot zdaj, ko ji naš Mohštjan zaupa delo pri razvojnih projektih. Ki so tudi razvojni denar. Naš, jasno. Kaj bomo torej počeli v prihodnje v Kranju? O tem razmišljajo ljudje iz kroga naše vodilne stranke, to je logično. Ker ni koalicije, so stvarno in logično edini, ki so za to poklicani. Vsi ostali v nesojeni koaliciji ali potihem pristavljajo lončke ali pa debelo gledajo. Ja, županov trik s koalicijo brez koalicije prinese na površje strokovnjakinjo (Sloveniji je nekoč ponudila in zaračunala zdravstvene kartice in obogatela) iz Kranja, ki je sicer formalno upokojena, a še kako aktivna. Smiljana Vončina Slavec sklicuje, usmerja, koordinira in že v marsičem tudi vlada Kranju. Kar je za Kranj dobro, če bodo šle stvari pravo pot..

Kako gredo zdaj ponazarjamo s primerom: oblast nas rada obvesti o vsem kar počne župan. Le o delu skupin kjer kraljuje gospa Smiljana ne vemo nič. Vse se dogaja v zakulisju, neuradno pa nam ljudje iz kranjske politike pravijo, da gre vendarle za posle. Kajti snovanja rodijo ideje, ideje projekte, projekti posle. In smo pri klasičnem scenariju kjer je treba vzeti pregovor, da se "zaston še maček ne gon"...

Vloga stricev in tet iz ozadja je postala model Mohštjana župana. Tistega, ki je zagovarjal in sprejel kodeks. Tistega, ki zdaj vlada brez koalicije. Tistega, ki zaposluje svoje prijatelje oziroma podpornike. Tistega, ki se rad pohvali javno in skriva za Kranj pomembne odločitve. Kot je delo Smiljane & sodelavcev. In Smiljana ni kar tako: "ker sem jutri odsotna, prosim Edota in Natašo, da mi pošljeta" - ja, ja ve se, kdo je glavni in kdo usmerja in kdo ima Mohštjanovo podporo.

Skupine delajo, skupnost pa debelo gleda.