Priznam: je čudak. Vsaj za tiste, ki ga ne poznamo, poznajo. V bistvu pa je genij. V pogojih, ki so nekaj prav tako čudnega za svetovno atletiko, vzgaja ase, športnike, prvake. Joža Satler je bil in je posebnež v športu. Dela sam, dela po svoje, nekako kljubuje vsem in - zmaguje. To je treba spoštovati in ceniti, ker je zaljubljen v atletiko desetletja, vse življenje. Je drugačen in samosvoj, a končni učinek so kolajne varovancev v metih, zlasti kopju.

Joža Satler je Kranjčan in je silno trmast. Ni se zmogel podrediti sistemu, ki se mu reče kranjski in slovenski šport, zato je postal inovator in ima svojo pot. Vsak dan ga lahko vidite v športnem centru z njegovimi varovanci in z njimi kuje kolajne. Visoka znanost? Vrhunski pogoji? Kje pa: še v Kranju je skoraj neznan, anonimen. Res je: če bi nekemu drugemu okolju prinašal to, kar prinaša Kranju, bi ga nosili po rokah. Fincem in Nemcem in Rusom in... vsem ostalim pokazati, kako se meće kopje, je res nekaj posebnega.

Če bi bil Joža drugačen, verjetno ne bi bil tako uspešen. Njegova samosvoja pot je lahko moteča, a je uspešna in cenjena - z rezultati. As je klub, ki ga skoraj nihče ne pozna = ima pa evropske in svetovne kolajne. Bo znal Kranj pristopiti k Jožu in Asu in atletiki, ki jo on čuti v slehernem delčku svojega trenerskega bitja? Ne vemo, ni vedno lahko z njim. Kalupov ne mara, ustavljenih poti tudi ne - to so dejstva. A bisere, ki jih nam ponuja v obliki njegovih mladih asov, je treba podpreti. Ne samo z idejami in besedami, z dejanji.

Joža Satler je legenda atletike. Je čvrst značaj. Je uspešen. Je naš. Dovolj, da mu pomagamo na poti do olimpijske kolajne zanj, za njegove fante, za Kranj, za Slovenijo?