Veselica bo jeseni, uvod je ta konec tedna. Jeseni bo namreč nastal nov zavod za turizem in kulturo in dobili bomo novega šefa/šefico. Potem bomo končno vedeli in znali Kranj urediti tudi na področju prireditev. Še prej bo treba (če bo volja...) urediti spore z bivšim zaposlenim in še kaj pospraviti po zavodu, ki je doma sredi Kranja in postaja resnično ogledalo prejšnje in sedanje oblasti. Na fuzbal, politiko in turizem se vsi spoznamo, pravijo.

V mestu je še vedno 30, 40 praznih lokalov, trgovin. In še odhajajo. Zato je dobro, da imamo Kranfest in mesto napolnimo z ljudmi, ki lahko vidijo, kako se je v praksi končalo urejanje središča kjerbi za vztrajanje sleherni gostinec in trgovec moral dobiti nagrado. Mi pa se ukvarjamo bolj s stolčki na zavodu za turizem kjer je zmeda popolna: kaj dejansko hočemo in kaj znamo narediti z mestnim jedrom, je uganka. A medtem se dogaja v Trejnstejšnu pri železniški in Bazen postaja pravo prizorišče in Layer nudi programsko svežino in tu so še manjša prizorišča s kulturo (glasba prevladuje), ki morda ni v slogu Kranfesta in masovne žurke za vse - a je pomembna.

Kajti mi dobivamo zavod za turizem in kulturo. Bo zmogel povezati vsa prizorišča in vse ideje in njih avtorje? Čakali bomo še dolgo, a osnova je tudi Kranfest kot množična veselica. Celoleten program mora biti povezava dogodkov in ljudi, mora imeti nek scenosled in koncept. Danes je vse skupaj le zmeda prireditev. In zopet ni treba daleč, da se česa naučijo: Ljubljana vabi...

Mimogrede: ko tujec prileti na Brnik, najde ob izhodu iz stavbe turistične vodnike po Škofji Loki in Radovljici in seveda Ljubljani. Le kranjskega gradiva ni. Zmanjkalo? Bi se katera od dam iz zavoda morda odpeljala do Brnika in odnesla tja nekaj kar bi pomenilo, da je Kranj še na tem svetu?