Bojan Homan in Mohor Bogataj se lahko sladko smejeta. Grehe njunih ravnanj smo in plačujemo mi. Spomnimo se še, da je Bojan iz SDS tisti mestni svetnik, ki nam je pojasnil, kako so "pozabili novi oblasti povedati o treh manjkajočih milijonih za Gorki, ker drugače ne bi bilo dovoljenj". Zloraba položaja, funkcije? Za sveti cilj, da kopljemo kanalizacijo ipd.? Pri mediacijskih poslih je šlo za drobiž, a Bojan Homan je osumljen korupcije in dejstev iz revizije ni zanikal niti, ko je bil vprašan. Ko je lepo pobiral denarje iz občinske blagajne za svoje mediacije, se mu je zdelo prav. Kot se je zdelo prav Mohorju Bogataju, da je odslovil dimnikarja Dovrtela kar po svoje, zdaj pa ne bo on plačal stotisočev evrov, ampak mi. Ker je vse to storil nezakonito. Ne mestni svet, on. Osebno.

Taka ravnanja nas spomnijo na plenilski čas pred volitvami. Po volitvah nam kdo iz sedanje oblasti reče, da so ukrepali tako, da so "tega in tega prej odgovornega odmaknili od denarja". Kar nam da vedeti, da je bil prej pri blagajni in da je to dobro znal izkoristiti. Sedanja oblast torej vse ve, a se za odgovornost ne zmeni. Raje nam reče, da za vrtce ni denarja.

Bojan in Mohor sta namreč pojav. Splošen, kranjski, slovenski. In tisti, ki je prišel na oblast in to ve in pozna ozadja in posle in molči (=župan Mohštjan), je za ta pojav soodgovoren. Nismo za lov na čarovnice, a pričakujemo jasno pojasnilo, zakaj občina ni niti simbolično ukrepala proti korupcije osumljenemu mestnemu svetniku in čemu potem častno razsodišče? Bo ugledna znanstvenica Lučka Bogataj Kajfež res dala ime temu organu, ki nima ne oči, ne ušes? Molk in pometanje pod preprogo je dokaz, da sedanja oblast ni nič drugačna. Žal. Mohštjan župan z vsakim dnem svoje vladavine izraža nesposobnost soočenja z dejstvi, ki stanejo stotisoče evrov. Naših!

Bojan Homan je lahko še naprej mestni svetnik, ki ne priznava kodeksa proti korupciji. To je njegova pravica. Osumljen korupcije bi težko ravnal drugače, kajne?