Iluzorna bi bila domneva, da novi direktor Komunale ni "usklajen". Vsekakor pa je strokovnjak. In to na komunalnem področju. Dobro. Žal ga v komunalnem raju čakata dva bivša kranjska mestna svetnika in zdaj obrobna politika Beno Fekonja in Jure Kristan. SD + SDS = politična komunala za časa župana Mohanglerja. In del te trojke je bil Evstahij Drmota, ki mu ne gre odrekati strokovnih in človeških vrlin, a politično kadrovanje ga je prineslo in odneslo. Ne samo v Komunali, tudi v SD je bolj ali manj nepomemben. Ker je bilo res ogabno, kako je politika svoje ljudi nameščala v najbolj bogato, največje javno podjetje. A Avgijev hlev bo šele treba počistiti: v preteklosti sta bili tam zaposleni tudi ženi dveh županov ustanoviteljev Komunale, na primer. In tam se je oblikovala notranja elita, ki dejansko melje vse pod in pred sabo. Smeti pa ostajajo: varčujejo radi pri tem, da delavcem še klobas za novo leto ne morejo postreči. Sebi pa vodilni čuvajo stolčke in verjetno bo tako v prihodnje.

Komunala je zaspala marsikje. Spomnimo se polomije s prekladalno rampo za odpadke in še kakšno peripetijo vrlih strokovnjakov, ki so največji mojstri pač pri pošiljanju položnic. Ko je Evstahij Drmota vse grehe politike+politične komunale želel naprtiti občanom preko višjih cen, je mnogim počil film. Komunala je najprej kranjski problem. In zato je treba biti pošten in priznati, da je bilo tudi precej pozitivnega - ločevanje odpadkov je že tak projekt. A obenem Komunala sedi na (našem) denarju, ki ga vrti po bankah. Novi direktor je izjavil, da lahko pošlje vsak mesec občinam podatke o finančnem stanju, a bo imel hudo opozicijo v podjetju kjer stari kadri igrajo svojo igro.

Še en kadrovski oreh je strl župan Mohštjan. Ne dvomimo, da sebi in nam v prid. Rezultati zadnjih direktorjev so vse prej kot spodbudni: Komunala ob vsem svojem monopolu mnogih funkcij in nalog ni znala izvesti. V Cerkljah se dejansko odklopljajo od njihovih storitev kar kaže, da tudi tu trg deluje. Če pomislimo, da konec avgusta niso vedeli, koliko novih priključkov na novo kanalizacijo morajo nadzorovati in jim dati soglasje, je o vladavini Evstahija Drmote povedano veliko.

Največji dosežek bo, če bo iz politične Komunale nastala Komunala za občane.