Se spomnite dvoboja Janez Bohorič: Ivan Marjek za to, kdo bo gradil knjižnico, ki smo jo plačali 8 000 000 evrov (osem milijonov!!!)? In vloge politike pri tem in tragične končne posledice - stečaja podjetja Frenka Bukovnika, Gorjanca? In obrtnikov in drugih, ki po sodiščih iščejo izgubljene evre? No, to je preteklost - sedanjost je boj za direktorski stolček knjižnice, ki je kot ustanova izredno uspešna in priljubljena (izposoja knjig, kulturni dogodki...). In za zdaj je po prstih dobila Smiljana Vončina Slavec, ki vodi svet zavoda in je brala prijavo na razpis Petre Puhar. In zatrdila, da je vse v najlepšem redu...

Pa ni. S prijavo in prijavljeno. Iz kranjske politike smo dobili signale, da jo šibka koalicija župana Mohštjana ne bo mogla izvoliti. Tudi znotraj podpornikov so namreč taki, ki Petre nočejo (=ne marajo). Kranj je pač "mestece peyton" kjer vsakdo stanuje komu v želodcu. In posledica je jasna: nihče ni vsem pogodu. Pa se je zgodilo, da je Smiljana (kandidirala na listi Več za Kranj) ugotovila, da nič ne pomaga odprta pot do župana, če so ovire na drugih poteh. Tako je zmagovalec/poraženec sedanji direktor knjižnice, ki so mu v Kranju rekli "adijo", a bo še sedel na tolčku. Dokler ne najdejo drugega....ali ga ne najde župan....ali Smiljana....ali kdovekdo.

Trilarjev poraz je to. Ne zaradi imenovanja in zapletov z razpisom. Preprosto Petre ne more "spraviti skozi". In ta poraz je samo eden od tistih, ki kažejo, da politična trgovina ne rata vedno in ne vsakomur. Če bi imel močno koalicijo, se to ne bi zgodilo. Preprosto zato ne, ker bi bil dogovor jasen in znan že prej. Tako pa je zdaj mestna politika rekla Petri ne iz formalnih razlogov, resnica pa je v zakulisju kjer pač Petre ne marajo in ni dovolj glasov, da bi take utišali.

Knjižnica ni šala: je draga, pomembna, priljubljena. Ambicija neuspešne kandidatke je pozitivna, dvom v njeno strokovnost in še kaj pa je (bila) stvar sveta zavoda. Ki je zdaj dobil enako nezaupnico. In če je Petra padla, bi Smiljana morala odstopiti. Iz higiene, ki se ji reče: razpis je bil izveden nestrokovno in slabo.

Eni so v politiki uveljavili svoj glas v času, ko župan Mohštjan vlada brez vlade kot se reče....