Ljudska univerza: odstopljeni, odstavljeni, spori, spopadi, revizija, nepravilnosti. Gorenjski muzej: odstavljena direktorica, notranji spori in spopadi, nepravilnosti pri denarju, politično ozadje. Gasilci: odstopljen direktor, sum korupcije, katastrofalni odnosi, nastavljen nov direktor - županov prijatelj. Zavod za turizem: ukinjen, ker ni bil predlagan pravi človek za novega direktorja, nov zavod čaka na pravega človeka, notranji spori, sodišče. Knjižnica: notranje razdeljen kolektiv, direktor z mnogimo očitki, predlagana nova direktorica z nezaupnico politike.

Javne zavode ima zdaj na skrbi podžupan Vehovec, ki je imel do nastopa poklicne funkcije ta mesec - mizarsko obrt. Če bi vzel oblč, žago, dleto in še kaj v roke, bi iz tega lesa morda lahko kaj naredil. Dejansko pa je stanje v javnih zavodih grozljivo - tudi v vrtcih in še kje. Ne samo zaradi tega, ker se ljudje dobesedno koljejo za stolčke in plače in službe, tudi zaradi porabe enormne količine proračuna, javnega denarja. In tako se marsikje od muzeja do knjižnice največ ukvarjajo z direktorji, ki so vseh vrst in sort - večinoma pa ljudje politične opcije, ki je na oblasti. Potem pride nova opcija in mohanglersko deluje naprej: stare in nenaše pospraviti, nove in naše nastaviti...

Kranj po tem ni izjema, a je tragično, da je za družbene dejavnosti zdaj dober kar mizarski podjetnik. Pa ne, da bi gospodu Vehovceu odrekali sposobnosti, je samo dokaz tragične kadrovske politike nasmejanega župana. Vse več jih je, ki namreč v tej oblasti prepoznavajo le medijsko kazanje oblastnikov, nasmejane obraze - manjka pa denarja za varstvo otrok, za tribuno v športnem centru, za telovadnico v stražišču, za kak nov vrtec ipd. Naložbe so se skrile pred skrbjo za odplake, izgovor je idealen. A obenem veselo v istih zavodih kadrujejo in poslujejo, da imajo revizije, policija in sodnija tudi dovolj posla.

Zadnje čase je najbolj priljubljena krilatica župana: "sem bil dolgo direktor in vem, kako se dela". No, direktorovanje prodaje avtomobilov se mu je iztek(a)lo, ko je bil neuspešen in je na koncu našel rešilno bilko na županskem stolčku, kajne? Zato je delo z javnim denarjem občine in javnih zavodov morda preveč zahtevno za mizarskega podjetnika in prodajalca avtomobilov?