Župan pravi, da bo prihodnji teden veselica. Zastonj vino in golaž! Volitve? Ne, Gorki smo dokončali. Smo? No, on bolj malo. Razen, da je jedel, kar mu je skuhal Mohor. In podžupan Bojan, ki je vodil politično to naložbo vseh naložb. In pozabil na marsikaj: od pravočasnega pogajanja z ljudmi, ki so nujni za gradbeno dovoljenje čistilne do treh milijonov, ki so jih "skrili" pred novo oblastjo. In to je pač del projekta Gorki, ki je prinesel kilometre novih cest - a tudi še kaj zraven. Trma se bo temu še posvečala, da se morda vsi skupaj česa naučimo in ne pozabimo vseh šlamparij.

Zdaj pa bo novi župan dal za rundo. Zastonj se bo pilo in jedlo. To je pa tista drugačnost, ki jo prinaša mentaliteta trgovca z avtomobili: dober kšeft, evo zabave! Ljudem bodo dali malo kruha in iger, da se raja poveseli. In pri tem bo vse skoraj zastonj. No, ja: gospod Moštjan, komu boste kaj dali zastonj? Kdo polni proračun in kdo dejansko plača vaša darila take sorte?

V času, ko ni denarja za otroško varstvo (samo najbolj zgovoren primer delovanja nove oblasti), je treba raji dati glaž vina in klobaso, ker je pač kanalizacija stekla tja kamor mora. A je dreka žal še preveč. Ponujati ljudem poceni jedilnik in ob tem "pozabiti" na - na primer - 400 jurjev evrov podražitev smetarin, ki jih čakajo za vogalom decembra, je perverzno in v znaku oblasti, ki je postala samo še - klavrna podoba drugačnosti. Tiste, ki bo Kranj dvignila in uvrstila v slovenski vrh ipd itd "prosto po Mohštjanu". Politiki so si z golažem kupovali volitve, zdaj si bomo z našim denarjem plačali županovo zabavo!?

Mera dobrega okusa je mikroskopsko majhna pri Več za Kranj, ki nam ob zaključku projekta ponuja zastonj golaž in glažek. Veliki zmagovalci pa so seveda Vigred /razsvetljava/, GGD in Garnol /čistilna, kanalizacija/, kajne! No, treba je biti pošten: Kranj je s tem ogromno pridobil, a zastonj golaž naj pojedo v Več za Kranj, ki na tak način ustvarjajo podobo, ki je dejansko ni. Plačujejo nekaj, kar plačamo mi.