Trilar ali triler? Oboje. Mohor Bogataj je pred letom dni snel župansko verigo, Kranj si je oddahnil. Prezgodaj. Nadel si jo je Boštjan Trilar, a jo je zopet nadel tudi nam. Tisti človek, ki je obljubljal drugačen Kranj, je postal Mohštjan. Mohor in Boštjan v eni osebi. Njegov kodeks proti korupciji je eno najbolj žalostnih poglavij politične novejše zgodovine Kranja. Je vzorčen primer prevare s smehljanjem. Je klasičen nateg s smehljanjem. Je dejansko ogledalo, kaj ta oblast počne. In pri tem operativnih dokazov ne manjka: kadrovanje po domače, županova študentka, politična trgovina z neformalno koalicijo, strici in tete iz ozadja a la Smiljana Vončina ipd. itd. Po letu dni smo doživeli dejansko podobo trgovca z avtomobili, ki nam milostno odobrava popuste in sklepa kšefte. In nam skuša z metodo "kruha in iger" dokazovati, kako je samovšečen, a je samo - všečen. Komur pač je. In za tako podobo je treba imeti tudi nasprotno stran. Zavezniki, ki jih je spodil iz koalicije, so ena plat (NSi, Desus, Velov...), opozicija pa je v srečni druščini Grims+Šušteršič...Prvi so bolj ali manj tiho, drugi so manj ali bolj tiho. Župan pa snuje nove projekte in vsak dan sporoča, kaj vse je naredil. Nejgov volilni program? Ne se hecat: o njem ni ne duha, ne sluha. So pa posli za nove partnerje in je teptanje kodeksa kot temelja njegove oblasti.

Smo kritični, negativni, zlonamerni? Ne. Realni. Imamo Mohorja Bogataja po kranjsko. Dejansko ni odšel pod Stol ampak je prišel izpod Šmarjetne. Preprosto povedano: Boštjan Trilar je v enem letu odstopil od domala vseh načel, ki jih je ponudil in smo jih sprejeli ter ga izvolili. Pa ne, da je vse le negativno, daleč od tega. Le temelj je razmajan in počen in to pomeni štiri leta prostega lova na koristi in položaje in funkcije in ugodnosti. Mohor se (nam) pa smeje.

Generali so rekli, da je bitka tako velika kot je bil velik tvoj nasprotnik. SMC ? Ne se hecat: kje pa so? SDS? Ne se hecat: kje pa so? SLS ? V podobi ravnatelja gimnazije je zlezla v ... gospodu županu kjer že stanujejo tisti, ki si vedno rečejo: če nam kaj da, je naš. In trgovec da popust tu in tam, vsi zadovoljni.

Častno razsodišče bo na vrsti 2018. Do takrat pa: veselo na delo, Mohštjan!