Zgornje vprašanje je past: pritrdilni odgovor je jasen, nikalni pa pomeni, da si jo tepel do zdaj. Sodi med vprašanja, ki so vedno pri roki, da komu zapreš usta. A obstajajo tudi drugačna, z enim samim odgovorom! Bi imel begunca iz Sirije doma? Ne. Bi ga imel v svoji ulici, bloku? Ne. Bi ga imel v svojem mestu? Ne. Bo ga imel v svoji državi? Ne.

Zanikati, da bi tako odgovorila večina med nami, je beg pred realnostjo. In ta realnost je politika Branka Grimsa, ki jo je preko mestnega sveta lepo presadil v vse nas. Begunce naj ima kdor hoče, v Kranju jih ne bo. Razlog je res bedast do konca: varnost, kajpak. Njihova ali naša? No, saj ni pomembno - nočemo jih. In Mohštjana Grims užene v kozji rog kadar hoče: ponudi razpravo z enim odgovorom. Ponudi strah in ogroženost. In seveda korist za vse nas, ker sklep mestnega sveta pomeni, da smo izven problema. Da ga ne rešujemo, ga opazujemo. Rešujejo naj ga policisti in vojaki na meji, socialni in dobrodelni delavci, kdorkoli. Brank Grims je varuh vseh nas, Mohštjan pa njegov "potrčko", politični analfabet. Kajti: kdo je razpustil koalicijo, da je zdaj ujetnik kolesarjev, trdorokcev in koristoljubcev vseh vrst? Kdo je na sejo spravil "nujno točko" in "nujen sklep" in nasedel vprašanju z enim odgovorom? Naš župan s podporo 18 svetnic in svetnikov.

Politika, ki sprejema take sklepe, je politika Branka Grimsa. Kjer v stranki tudi ni vprašanj ali pa so odgovori enaki. Kjer je en vodja, ena pamet, ena politika. Prav, zakaj pa ne? Če jim ustreza, prosim. Lahko ga častijo po božje ali kakor hočejo. Ko pa to miselnost nekdo presadi na vse nas, je druga pesem. Kajti na volitvah že dolgo Grims etc. niso dorasli. Zato zdaj gradijo na drugih vrednotah - na domoljubnosti, ki pomeni "begunci raus iz Kranja". To je namreč rešitev.

Bodimo pošteni: marsikdo bo Grimsu in svetnikom zaploskal. In mislil, da je rešen. Ker niso rešeni ne tisti, ki so jih teroristi pobili med koncertom, ne tisti, ki so jih ubili v letalu, na kdo drug. Rešitev je drugačen svet. Kjer ljudje ne bodo bežali pred smrtjo in kjer se tudi ta stiska ne bo izkoriščala za nove spopade, vojne, izredna stanja. Graditi tak svet pa se ne da s sklei kot je kranjski: beguncev k nam nočemo. Graditi pomeni ponuditi rešitev, ne odklona. In res je: rešitve nima ne svet, ne Evropa, še manj Slovenija. A Kranj se je odločil, da je iskal ne bo. Leta 2015 smo povedali, kdo smo.