Kolesarski klub Sava komaj shaja. Potem ko je Janez Bohorič nasledil prejšnjega direktorja tovarne, je moral obljubiti podporo kolesarstvu in to je (z)držal do takrat, ko je - zapravil Savo. Ki ima danes več dolgov od premoženja, sedež v Ljubljani, kolesarski klub pa je reven. Triglav? Se spomnite bratov Petrič v plavanju? Pa vaterpola v jugoslovanski močni ligi? Pa košarkarjev ala Milič, Fučka, ki so shodili pod kranjskimi koši? Pa nogometne reprezentance, ki še zdaj ne more brez kranjskih asov ala Jokić, Iličić...?

Zdaj je ljubljanski podjetnik kupil kar je ostalo od HK Jesenice. Kjer so njega dni sklepali pogodbe z ničlami ohoho. In je bil tržnik tudi slavni smučar Jure, ki zdaj skoraj ne upa na Jesenice. Ker je megalomanstvo in slabo vodenje unilčilo hokej do konca. Tisti, ki nadaljujejo, so šli na svoje - stari HK Jesenice Felca, Tišlerja, bratov Hiti, Janov je - doma v Ljubljani. Vsaj simbolno.

Kordež, Bohorič, Kavčič, Piskernik so bili gorenjska in slovenska gospodarske elita. Stomilijonsko premoženje! Tovarne, trgovine, banko - vse so imeli. So pomagali športu? So v njem videli nekaj, na kar smo Gorenjci ponosni? Težko ocenimo, a po Savi navzdol je šlo na stotine milijonov in veliki magi gorenjskega biznisa niti na tem področju niso zmogli misliti še na koga, ampak predvsem nase. Drobtinice za šport so bile premalo, da bi ustvarili blagovne znamke, ki jih lokalni kšeftarji ne bi kupovali v posmeh Gorenjski in Kranju in vsem nam. Pa ne, da bi jih zdaj krivili za to: preprosto niso čutili s tem, da je Gorenjska še kaj več od njihovega kšefta, pohlepa, kopičenja bogastva. Z roko v roki so jim (bili) politiki - od Kacina naprej do Grimsa in Erjavca niso nikdar pokazali, da bi radi pomagali športu, da ne bomo tudi na tem področju provinca.

Pa smo, ker hokejska sramota peče. Ker Triglavova blagovna športna znamka nima svetle zvezde, ampak le bled sij. In v tej provincialni zatohlosti se nam toži po časih, ko so v Kranju politiki odločali, če se bomo imenovali "mesto športa"!? Danes se temu smejemo. Grenko. In po stari slovenski navadi rečemo: "Res smo bedni, a poglej Jesenice...!" In vsi dobimo s hokejko po glavah!