Včasih je človeku neprijetno. Če ga ima kdo odkrito za norca. Oziroma, če gleda, kako Ostržku raste nos ali, kako je cesar dejansko nag. Župan Mohštjan se je veselo smejal novinarjem, ko je našteval pozitivne projekte. Kranjske, naše. Recimo: bo prenovil tržnico, a še ni dogovora z lastnikom v mestnem jedru. In podobne "buče". Kajti resna oblast z resnim proračunom in resnim županom je modro tiho o takih "projektih" kjer se nekaj govori, a prijeti se še nič ne da. So se v Spodnji Lipnici križali, ko so brali, da selijo podjetje v Kranj kot je najavil (samo)všečni Mohštjan, da bi prikazal, kako privablja podjetja v mesto kjer je največje gradbišče trenutno odprto. Kaj to pomeni?

Ko je našteval vsako parkirišče, ki bo prenovljeno ali novo v letu 2016, mu je ušlo pol milijona. Ne v hlače, mimo njega. Tistega pol, ki je v proračunu na postavki "tribuna v Športnem centru". In ko je moral odgovoriti, koliko bo stala in kdaj bo stala, je začel Ostržku rasti nos..."bomo videli, koliko bo denarja v proračunih 2017 in 2018....zadeva stane 6 milijonov po eni inačici...". Noro: največja naložba je v oblakih, mi pa smo odprli gradbšče? In pri tem dodajamo: naj mu raste nos Ostržku, da bo le zadeva stala!

A s proračuni je v Kranju križ. Dva in pol miljona nam ostaja v blagajni letos. Ja: ostane! Kako? Kje je čar Mirka Tavčarja, financarja? Ko otroci ostanejo pred vrtci, ni denarja. Za telovadnico v Stražišču ni denarja. In tako naprej - a proračun ima presežek, ki ga bo Mohštjanova posadka skurila naslednje leto: in se zadolžila za milijon in četrt. No, nas bo zadolžila.

Prepričan sem, da bodo na občini pojasnili vsak cent. Saj so ga še vedno. A nam preprostim in malce neumnim to ne gre v glavo: delamo tribuno za šest milijonov, ki jih nimamo. Ostaneta nam dva milijona letos, da bi se zadolžili prihodnje leto?

Mi vemo, kako to gre: pogledaš v denarnico in veš, kaj in koliko imaš. Ali nimaš.