Samozavest nekega okolja? Učno uro dobimo v Mariboru kjer jim je šlo vse narobe, gospodarsto k hudiču - a so ustvarili blagovno znamko, ki je igrala v ligi prvakov. Tam vedri in oblači v senci velikega šefa tudi naš kranjski Miran Pavlin. Spomnimo se ga kot asa na zelenic, kapetana zlate generacije Slovenije, malce politično vpetega v SDS in nogometno v Olimpijo, Koper in Maribor. Kranj? Niti slučajno ga ni zanimalo njegovo mesto in njegovo okolje. Zdaj sta pod pod noge dala brat Brane (nogometni trener z radiusom okoli domačega Britofa) in predsednik NK Kranj Miro Vodan. NK Kranj se je šel v Maribor malo poklonit vijoličnim, ker je Zahović močan kot le kaj. In močni pomagajo šibkim in jim dajo kako drobtinico z bogate mize. Oziroma: pomaga brat bratu in tako NK Kranj računa na štajerske noge v gorenjski prestolnici...

Zakaj pa ne? Cilj (obstanek) posvečuje sredstvo. Konec koncev: ali ni gorenjska (tudi kranjska) in slovenska ikona Peter Prevc v vijoličnem dresu paradiral po Ljudskem vrtu? Ker od nekdaj druka za Maribor, ker je viola...in ali niso Mariborčani v dresih prišli gledat njegove podvige v Avstrijo? Ja, temu se reče pa samozavest in športni marketing. Oziroma: nesamozavest, nepripadnost in športna revščina.

Če se je šel Kranj poklonit v Maribor in malo "fehtat", je tudi Maribor prišel v Kranj. Ponovno. Kajti nogometna ljubezen ni zastonj, kaj bo treba dati ali vsaj pokazati, da rdečim vragom v žilah teče vijolična kri tam doli v kanjonu Zarice!? In ta poteza je dokončen dokaz, kako nizko je padel Triglav kot blagovna znamka kranjskega nogometa in tudi športa. Preprosto so ga obšli, ker je postal tako šibak in nemočen, da je to že smešno. No, saj ima štajerskega predsednika, ki je nekoč rekel, da sta z Zahovićem skupaj trenirala pri kadetih ali kaj!? Zdaj pa mu je ista štajerska fuzbalska posadka povedala, da mu pred nosom ustvarja podružnico v Kranju. Zaušnica iz kanjona Zarice je bila krepka, ker je za njo Miran Pavlin in "njegov Maribor"!?

Kranjska (nogometna) ponižanja so samo odraz drugih ponižanj. Žalostno.