Če je človek doma v Kranju in bere bolj ali manj prirejena poročila o življenju v mestu, se mu lahko zazdi, da je v raju. Priden župan, odlične klobase in tako naprej si sledijo novice iz Palače! Ki je - in to so nam dokazali - res Palača skladno z odlokom iz časa župana Bogataja. Zato, ker sodi v arhitekturno dediščino, je uradno tako poimenovana. Ampak: uporabo Palače je začel naš župan Trilar in seveda takoj prenehal po objavi na Trmi. Le zakaj, gre za uradno ime? Ali pa je krona že presedala? Ni pomembno: Kranjske novice in drugo zapravljanje našega denarja za narcisoidne izpade naše oblasti so pač dokaz, da se je z resnico mogoče boriti, premegati jo je pa težko.

Pomislite: v času, ko smo pisali o vsem, kar smo zvedeli in kar nas žuli, je Trma doživela resničen razmah - v enem mesecu je bilo klikov 500 000! Pol milijona. Vsak Kranjčan in Kranjčanka po 10krat! Pa številka, razen naše samohvale, ne bi nič pomenila, če ne bi dobili tudi nekaj resnično dobrih komplimentov. Ne, ne - ne gre za pohvale, gre za nove informacije. Eno od njih, najbolj žgočo, še preverjamo. In zato pri vsem skupaj gre: na eni strani plačana samohvala oblasti, na drugi pa o realnih problemih našega okolja na Trmi. Kjer najde prostor vsakdo, ki ima kaj povedati. In seveda tudi kritizirati. Mi pač živimo s Kranjem in opozarjamo na dogodke, ki so za nas veliko razočaranje: smo mislili, da jih ne bo več. In potem se na javni seji razhudi mestni svetnik najmočnejše stranike, da "mora odgovarjati kvazi novinarju". To pa je bilo za nas priznanje meseca in leta: on, vsemogočni kšeftar s pravimi prijatelji, je moral nazaj na Zemljo iz nebes oblasti in je skušal pojasniti kar smo mi z dokumenti že razjasnili. Premislite to narcisoidno držo človeka, ki je s svetniškim stolčkom morda kupil nedotakljivost v politiki, pri nas pač ne!

Kot nam poroča naša statistika, je januarsko branje Trme bilo splošna kranjska navada. Poudarjamo: mi Trmo ohranjamo pri življenju brez nadcomestila, plačila, podpore. Ker smo se pač tako odločili. Nas ne plačuje nihče kot župan študentko, noben javni zavod nam ne ponudi projektnega posla, preprosto smo in delamo. Ja, tudi slabo, kaj bi si lagali. Med zrnjem so tudi pleve, priznamo. A v bistvu je zadeva povsem merljiva: oblast iz naših žepov plačuje, da lepo pišejo o njih, mi pišemo o realnosti Kranja.

Kranjske novice najdete na Trmi.