Smo nedavno brali na županovi občinski strani, da njegov prijatelj gostinec dobre salame in klobase dela. Prav. Lepo. Zakaj pa ne? No, ko mora tja to ovekovečit občinska uradnica in je to novica dneva, nas je malo sram. Ne, da ne bi bili ponosni na klobase in kranjske sposobne ljudi, le kontekst nas spomni na provinco kjer trgovec z avtomobili postane politik, a navade ostanejo.

In potem pride dan, ko svetovni Unesco Kranjčana postavi na seznam 56 umetnikov vsega sveta. In to je Kranjčan, ki je zasnoval slovenski grb. In to je Kranjčan, ki že dolga leta deluje in ustvarja in zdravi Zemljo. Za množico je daleč od klobase, ki slastna še bolj slastno tekne. Je pač umetnik, kdo bi jih razumel.

Na spletni strani Kranja te novice niso zabeležili. So nas pa obvestili, komu je župan čestital v zamejstvo, ker bo...Pa sta oba iz Stražišča. A se ve, kaj se piše in objavlja in proslavlja: če prijatelj klobase dela, če nekdo nekje neko funkcijo dobi...Umetnik? Naš Kranjčan? Unesco? Dajte no, to so pač čudaki. Mi povabimo v goste ministrico, to je nekaj. Tisto njihov početje in zdravljenje zemlje in bogsigavedi kaj pa ne doseže štosov, ki nam jih poka vicmaher iz Ljubljane za dva jurja in se še malo dela norca iz nas - mi pa plačamo!

Priznamo, da Marko Pogačnik ni človek, ki bi široke ljudske množice navduševal s čopičem ali harmoniko. A Trma ima sodelavce, ki imajo obzorje malce širše in zato na Marka Pogačnika nismo pozabili. Še manj ga prezrli. In spoštujemo to, da je iz Stražišča odšel v svet, a ostal naš.

Treba pa je vedeti, da je v Stražišču zdaj doma bolj pomemben človek. Naš Mohštjan. Ki se bo spet slikal 100x (in večkrat) in ki bo spet slavil prijateljeve klobase (in še kaj). Žal pa Marko Pogčanik zdravi naš planet, ne posameznikov.