Bi Marjan Bajt, predsednik kranjske NSi, tiho odobraval početje, če bi pijani voznik povozil kolesarja, ki se pelje po novi kolesarski stezi proti svojemu domu na drugem bregu Save? Bi bil še tiho Desusov Drago Štefe, če bi pijani voznik namesto krivljenja pločevine zadel vnučka? Bi se še sprenevedala Beti Jenko in Gorazd Copek (Več za Kranj), če bi pijani voznik zadel koga od tistih, ki jih imata rada? Priznamo: grda vprašanja. A zdaj gre za korita. Za reševanje početja, ki je sramotno. Ne samo to, da sedeš v avto, ki ti ga omogočajo davkoplačevalci pijan, vse ostalo je "lik in delo Mohštjana": aroganten odnos do policistov, ki so se dolgo mučili z županom, mu pojasnjevali postopek, ga prepričevali, da pač mirno opravi tisto kar mora vsak državljan. In vse zbrane je lepo naslavljal z "mucki" kar samo dokazuje vzvišenost, ki smo jo na Trmi že napovedali in analizirali. In sramoten odnos do zdravnika, ki je xkrat rešil človeška življenja? In molk do svojih volivcev in občanov po dejanjih? In sprenevedanje njegove "razvojne koalicije"!?

Zdaj vsi ti preigravajo dva scenarija: z in brez Trilarja. Kajti breme, ki ga bo nosil od srede, je mlinski kamen. Kako bo otroke septembra pospremil varno v šolo? Kako bo odpiral nove kolesarske steze? Kako bo na Zlatem polju razlagal, kako varno je imeti šolo ob avtobusni postaji? Kako bo pojasnjeval opoziciji svojo moralno držo in kako bo ohranil vsaj človeško dostjanstvo? Pa smo navedli samo površna vprašanja. Če bi ga bilo vsaj malo v hlačah, bi se odmaknil od korita in stisnili bi mu roko zaradi drže in odgovornosti. A seveda za njim so tudi tisti, ki so že poskusili čare oblasti. Kako bo reagirala mestna uradnica katere mož vodi podjetje, ki veselo posluje z zavodi in občino in je to zakonito, toda...? Kako se bo stresla mestna svetnica, ko bodo še bolj analizirali poslovanje zavoda pod njenim vodstvom? Kako se počuti osebni in politični tovariš, ki je dobil direktorsko mesto v tem času?

Mestni svet ne more odstaviti župana. Ta se lahko sam. A to, kar smo doživeli včeraj od kranjske politike (čast SDS, SD, Stevanoviću), je dokaz,da gre le za Trilarjeve mucke, ki mijavkajo. Zato ponavljamo vprašanje: kaj bi bilo, če bi pijani župan za volanom zadel človeka, ne le pločevine?

Kranj je od srede zvečer brez župana.