Mohštjan=županmaligan! (eden od komentarjev kranjske pijanske sramote prvega moža občine). Je to res Prešernovo mesto, ki smo ga še pred nekaj dnevi opevali kot hram kulture?! Je to res tista občina, ki naj bi jo naš župan dvignil v slovenski vrh? Zdaj pridejo obračuni: materialni bo šel v deset tisoče evrov, ker bo župan sam pokril škodo, da o kaznih in ceni odvzema krvi ne pišemo - to so samo dodatki. Potem je tu kazenska plat zgodbe, ki vodi v kazensko ovadbo in seveda tudi zasluženo kazen za pijanost za volanom: zagrožena kazen v njegovem primeru (odvisna še od analize krvi) je tri mesece do treh let zapora! Kaj bo pokazala preiskava o njegovem prikrivanju tega, kdo je dejansko vozil občinskega golfa, ne ugibamo.

Častno razsodišče pa je za Kranj, Kranjčane, Kranjčanke seveda najbolj pomembno. Zato, ker smo verjeli, da bo delovalo. Zato, ker smo verjeli, da je kodeks zaveza in ne papir. Prazen papir. Zdaj je paradoks neverjeten: ustanovil si sodišče, da tebe presoja. In brez prejudiciranja: nimožnosti, da te ne "obsodi". Posledice so najmanj hude materialno, a najhujše - moralno. Morala pa je v Kranju izgubila ceno bolj kot nafta: vsaj pri politikih.

Županmaligan je z vsem (ne)storjenim po sredi zvečer nesrečo spremenil v sramoto. Najprej svojo, potem našo. Zdaj se lahko rešuje in reši, lahko prikriva, skriva, zakriva - temeljno spoznanje je ostalo. Pa ne samo o njem, tudi o tistih, ki so se poskrili, a smo jih volili. Boste še volili Več za Kranj? Ki nam ponuja avtobusno postajo za težke milijone, ker gre za "prometno varnost"!? Ne se hecat, gospe in gospodje. Boste 40 dni brez alkohola kot pridiga Kranjčan, ki ne zmore jasno povedati, da to velja tudi za Županamaligana?

Trma je dosegla in presegla vse rekorde branosti, odzivov. Smo veseli? Smo, priznamo. A smo tudi žalostni, da te rekorde dosegamo z maligani za volanom in ne z novicami, ki smo jih od Županamaligana Mohštjana pričakovali.

Kranj nima več župana. Ima pa politično kreaturo.