Se spomnite, koliko nas stane ena sama samovolja prejšnjega župana? Okroglo 1 (en) milijon. Samo zato, ker je ravnal dokazano in pravnomočno nezakonito z dimnikarjem, bo zdaj vsak Kranjčan in Kranjčanka dal 20 evrov dodatno iz svojega žepa. Je naš Županmaligan kaj ukrepal, terjal odškodninsko odgovornost kot je nekoč obljubljal? Niti približno ne.

Koliko nas lahko stane pijana vožnja sedanjega župana? Škoda je nemerljiva: gre za ugled vseh nas in vsakega posebej. Kajti isti župan je obljubljal drugačnost, zdaj pa zmore kesanje nekaj dni po sramotnem početju? Isti župan je obljubljal poštenost in zagon Kranja na novih vrednotah, zdaj pa sam sebe prijavi svojemu razsodišču zaradi kršitve svojega kodeksa? Ne, to ni vredno milijona, to je vredno mnogo mnogo več: koliko stane dvoličnost? Koliko stane razočaranje ljudi? Koliko stane ugled?

Naivno smo pričakovali, da se bo oglasila Beti Jenko, avtorica kodeksa. In da bo nekaj javno in glasno povedal Igor Velov, sestavljalec kodeksa. In da bo dvignil glas ravnatelj najbolj ugledne šole v našem okolju, Franci Rozman. In bodo vsi trije rekli "ne" početju svojega političnega zaveznika, botra, zaščitnika. Potem bi bilo vsem drugim tudi lažje, kajne? Celo nam navadnim ljudem, ki smo pač grešniki kot je Boštjan. Le da nismo župani in ne dobivamo zaupanja ljudi na temelju, ki ne pozna odstopanja. Oziroma v njegovem primeru: odstopa.

Lahko je do konca življenja prostovoljec pri direktorju agencije za varnost v prometu. Lahko se še stokrat posuje s pepelom in pokesa. To ne spremeni politične odgovornosti, ki jo skupaj z njim že nosijo ravnatelj, ugledna pravnica velikega podjetja, direktor državne agencije in še kdo. Ta to gre. In za prepričanje, da je enkrat kljub vsemu - dovolj. Da ne bomo ponovno molčali. Kajti vse to nas preveč stane. Milijon evrov za greh prejšnjega župana in nemerljiva cena zaradi ravnanja sedanjega so praktične posledice dejstva, da jim verjamemo ali smo jim verjeli.

Kranj nima več župana.