Po vzponih in padcih Alenke Bratušek in "izginotju" Hermine Krt Kranj trenutno nima vplivne ženske, ki bi mešela moške štrene v politiki ali gospodarstvu. Imamo pa 14 mestnih svetnic, ki sicer dokazujejo, da jih politika zanima - niso pa vodilne v svojih strankah. Bolj pogosto se izpostavlja s stališči Barbara Gunčar, edina svetnica svoje liste, včasih se oglasi Saša Kristan iz SDS, nase je opozorila Damjana Piškur iz SZNKS,a to je premalo za oceno, da so ženske v kranjski politiki pomembne, odločilne. In če lahko vodijo javne zavode, jih v gospodarstvu v Kranju tako rekoč ni: velika podjetja v lasti tujcev in tisto, kar imamo še v lasti - žensk skoraj ne izpostavljajo! Tudi v Ljubljani smo v državni upravi slabo zastopani. Mestna svetnica SMC Nina Langerholc je šefica kabineta ministra Koprivnikarja, Nika Dolinar je vedno visoko zastopana v aparatu stranke SDS. Še dobro, da imamo kulturo in šport kjer se Kranjčanke seveda znajo dvigniti iz povprečja!

Ko je Hermina Krt hotela postati županja, je uživala simpatije mnogih. A se je naslonila na podporo moških, ki so ji odnesli županovanje. Ko je Alenka Bratušek skušala pokoriti politično Slovenijo, je delala usodne napake kjer prevelike ambicije niso šle v korak s stvarno podporo. V našo kvoto sicer lahko štejemo ministrico Anjo Kopač Mrak, celo Tanja Fajon ima povezave s Kranjem - toda Kranj še ni bil sposoben postaviti someščanko na županski stol kar bi bila seveda osvežitev in morda celo upanje, da moški še nis(m)o vsega zavozili. Tak izpit zrelosti nas še čaka, seveda pa so dosedanji ženski poksusi preboja prej ali slej obstali ali celo propadli.

Če smo v preteklih dneh doživeli Judito Nahtigal kot žensko, ki ima stališče in ga zna zagovarjati, je to dragoceno za vse Kranjčanke. Ni ravno pogosto, da se izpostavijo in postavijo zase in svoj prav. Tega jim dejansko najbolj želimo, ker so prazniki kot je današnji eno, stvarnost skozi vse leto pa nekaj drugega. V Kranju so in vladajo moški - od gospodarstva do politike. Ocene, ali je to bilo do zdaj dobro, so močno mešane.

Ko bo in če bo Kranjčanka županja Kranja, bomo začeli govoriti o spremembah. Trenutno smo brez župana, imamo samo občana.