Ko se butalski čevljar v znameniti zgodbici odpravi po svetu čevljarit, ga vprašajo, kako mu bo šlo, ko pa do zdaj ni potegnil drete..."Če nič ne znam, bom pa druge učil!" se je odrezal Butalec, ki bi mu bilo treba takoj podeliti državljanstvo Stražišča, ljubke male butalske državice pod Šmarjetno goro kjer je doma še eden, ki tudi druge uči!

Kako se je res smešno zapletel naš občan Boštjan, je vredno tistega kar ponavlja o sebi: direktor uglednih podjetij, dolga praksa vodenja ipd. itd. Ko je šlo k hudiču vse, kar je poskusil na političnem področju, se je zatekel k zgodbici=izgovoru=smešnici, ki ji ni para: nisem počel kar sem počel kot župan, ampak kot občan. Skratka: kot župan sem čist, kot občan pač grešnik (kot vsi mi ....)!

Ko so Butalci izbirali župana, je bila naloga preprosta: sedli so okoli mize, na njej je bila občinska uš in kateremu od vrlih Butalcev je zlezla v brado - on je bil pravi. Brez kodeksa, kajpak. V Kranju je bila brada kar kodeks ravnanja funkcionarjev kamor se je zatekel Boštjan Trilar in - postal župan. In saj veste: ko so se Butalci skregali s pametjo, so zmagali oni in ne - pamet.

No, pa smo našega Boštjana dobili pri hudi napaki: zapletel se je, ko je ravno mislil, da je našel mišjo luknjo kjer se je mogoče skriti pred odgovornostjo. Ponosno je namreč izjavil, da se je sam prijavil častnemu razsodišču za funkcionarje, potem pa začel svetnikom in Kranjčankam in Kranjčanom in vesoljni okolici razlagati, da ni nič kriv, ker je pijan pač bil kot občan in ne kot župan. In so morda nekateri prikimali: ja, no...so ga malo z gasilcem pili ... pa je počilo.....se zgodi...

Zakaj se torej častno razsodišče ni izreklo za - nepristojno? Saj se ni zaletel in z mucki obkladal policiste vrli župan teh naših Butal, ampak navaden Butalec, skregan s pametjo? Tu pa zdaj imamo problem, ki se mu reče: butalsko logiko našega občana je kar sam potrdil in se prijavil častnemu razsodišču in slednje je razsodilo...

In je skušal nas učiti, kako je z odgovornostjo po butalsko. In je sam sebe postavil na laž. Kako domače, kranjsko in butalsko. ZATO JE OD ZDAJ ČASTNO RAZSODIŠČE NAMENJENO OBČANOM, NE POLITIČNIM BUTALCEM IN ŠE MANJ ŽUPANOM, KAJNE?!