Imamo spet lep škandal s tem, kdo je kje na spletu s kom in kdo je proti in kdo za. In zopet se je v ospredju našel naš kranjski Branko Grims, ki je bil (ne po svoji krivdi, trdi javno) na spletni strani Legija smrti (že preimenovana, naš kranjski politik od tam odstranjen). Javno se je Trma oglasila, ko so njegovo družino uporabili v enem od slovenskih tednikov z aluzijo na Goebbelsa, nacističnega ministra propagande. Za to, da so ga (zlo)rabili na spletni strani, ki je poveličevala naše sledilce nacijev, nismo vedeli. Bi ga opozorili. Ali pa povabili na Butnskalo. Pa ne samo njega, vse kranjske politike - razen Boštjana Trilarja. Kajti smo med prisotnimi avtorji predstave slišali tudi nič kaj vesele komentarje, če res pride tudi župan...In na novinarski konferenci smo slišali, da je dobro, da je Butnskala v Prešernovem mestu, ker tud profesorji ne sprejemamo begunskih otrok.

Butnskala je torej tudi kranjska po zaslugi gledališča, ki je zagotovo Kranju v zadnjih letih dalo nekaj več in ponudilo svetu drugačno podobo: se sponite, koliko politikov je prišlo na predstavo o izbriasanih? Morda trije od 100 povabljenih slovenskih, kranjskih. Bo z Butnskalo bolje? Ker je težje in lažje razumljiva in sprejemljiva. Je preprosto najboljša zgodba o nas in naši zgodovini in sedanjosti. Butnskala je namreč tisto, kar človek potrebuje, da stopi iz sebe in dojame svet in sebe.

Emil Filipčič je prihajal v Kranj dokler nečak Nejc ni začel brcati v Ljubljani. Včasih je prišel na tekmo za Bežigrad in v polčasu veselo napadel kurje bedro. Legenda Ljubljane, literature, dramatike. Človek, ki je že zdavnaj s trkom v skalo stopil iz sebe. Marko Derganc je v televizijski reklami spraševal Kranjčana Pavleta - Raco: Kva pa maš ti za eno barvo? V resnici pa je to človek, ki je z Butnskalo udaril butnil v nas. Pred 37 leti je zasnoval nekaj kar je kasneje dajalo ritem Radiu Ga ga, improvizaciji.

Če smo zardeli ob profesorski peticiji in nas je sram koritarstva politike z Boštjanom na čelu, je Butnskala v mestu dokaz, da je še upanje. Kajti Butnskala govori o Legiji smrti in partiji in Hudi jami in osamosvojitvi in ideologiji in ideologih in o vsakem od nas.

Čestitke gledališču, da je butnilo v to skalo. File in Dergi, hvala.