Recimo: ali ima urednica in direktorica edinega gorenjskega časopisa pravico nagnati nekoga, ki ji ni všeč, ker pač izvaja svojo uredniško politiko? Pa še kako ima! Časopis je v zasebni lasti, zanj piše tisti, ki mu šefi in lastniki to dovolijo. Pa kaj, če je to počel dolga leta: zdqaj ne bo več. In pika.

Tako se je z zgodilo kranjskemu piscu, ki je postal pač žrtev nove politike. Res je, da so prej celo uporavljali njegovo ime kot podlago za pridobivanje sredstev kulturnega ministrstva, a zdaj je to lanski sneg. In verjamemo, da se na Slovenskem trgu zato ne bodo zbirali ljudje, ker se tudi sicer ne zbirajo, če v istem časopisu ne zasledijo ravno veliko o početjih kranjske oblasti. Kako tudi bi, ko pa vsak mesec isto podjetje iste šefice prejema ogromne zneske od vseh gorenjskih občin za storitve, ki so take: pišejo in tiskajo občinske časopise kjer si župani in ostali lokalni politiki pač želijo lepih tekstov o lepih uspehih lepih oblasti ... in je vse lepo, denarna pipica pa je odprta in tako je krog sklenjen. Nerodne je potem enkrat priti k županu po lepo zgodbo in naslednji dan spraševati kaj, kar županu ni všeč - lahko kdo pipico zapre, kajne?

Naš Kranjčan je ob tem dobil še vtis, da ne piše "prav"!? Da se loteva tematik, ki niso skladne s tistim, kar naj bi nam prinašal osrednji in edini poltednik? Da ne bi bilo ravno lepo in prav povzemati izjav visokega cerkvenega dostojanstvenika? No, tu pa trčimo na stanje duha v Kranju in (drznemo si zapisati) na Gorenjskem. Kjer lokalne elite vladajo tudi tako, da plačujejo tiskano in govorjeno in slikovno lepo podobo o sebi. Za razmislek: si predstavljate pogrom, ki bi se zgodil, če bi predsednik vlade imel svoj časopis kjer bi objavljal, kaj vse zmore? In si to plačal z našim denarjem?

Kranjski pisec je torej spoznal, da so meje duha v Kranju strogo določene. In če mu je pero uhajalo po južnoameriških pampah in se je lahko povzpel na Kordiljere, so mu v domačem mestu dali vedeti, da je "garkelc" omejen z ograjo. In zato se zdi, da je prav, da ga ni več. Če bi se uklonil ograjici okoli vrtička, ki pristal na tako stanje, kot nam ga vsiljujejo....