Vaščan. Lepo glasilo. Uredništvo? Na KS ali pri našem gorenjskem glasniku dobrih poslov? Vsebina? Ne, kaj ljudje o Kokrici mislijo, kaj misli vodstvo. Voditelj. Zloraba je jasna: ljudje (občani=krajani=davkoplačevalci) od svojih plač dajo drževi=občini, da slednja plača podjetju (z znanimi zasebnimi lastniki) glasilo, ki je - brezplačno. Še prej ga po svoji podobi oblikujejo tisti, ki z njim pač "upravljajo". In seveda lahko zapišejo svojo resnico ljudem, ki so to resnico dejansko plačali na začetku zgodbe.

Demokracija (ne glede na lokalne šerife) pravi, da ima vsak pravico do tega, da javno svojo resnico pove. In Trma je vzorčen primer: se motimo, kaj zgrešimo - a tega ne plačujejo davkoplačevalci kot Vaščana. In tu je bistvo zgodbe: resnico vam sporoča tisti, ki kuri vaš davkoplačevalski denar. Ki je za to plačan. Recimo: si predstavljate, da lepega dne terjamo od vas, da plačate Trmo, da bo kaj napisala o vas? In ko nas plačate, mi zapišemo, kako ga lomite...Nikoli več ne boste plačali, da bi še pisali o vas kritično. Boste pa vedno pisali dobro in pohvalno in ...če boste (za to) plačani, kajne?

Zloraba občinskih in krajevnih "novic" je v primeru Kokrice jasna. Resnico lahko pove lokalni šerif, ki pa na drugi strani tega Vaščana ne ponudi resnice tistih, ki jih pljuva. Mi pa smo resnico tistih lepo opisali. Kot tudi podžupanovo&šerifovo. In seveda je potem treba najti krivca, da sanjski projekt ni uspel. Ta pa je doma na občini Kranj in v KS Kokrica, ne morda kje drugje kot bi si lokalni šerif zaželel. Če bi ljudem znali vsi vpleteni (ne preko Vaščana kot trobila ampak stvarno in jasno) odgovoriti na vsa vprašanja, bi bejzbol in športni park in cesta in še kaj dejansko lahko imeli. Tako pa so ljudje preprosto dojeli, da gre za nateg.

Župan in podžupan in predsednik KS so namreč nekaj obljubljali. Ne s svojim, z našim denarjem. Kot z njim pišejo Vaščana in svojo resnico. Tako kot je padel bejzbolski projekt, tako se bo zgodilo s trobili kjer se piše ena resnica. Zanimivo: v nobenem mediju nismo zasledili nobenega demantija o dogajanju na Kokrici. Vaščan je izjema: je trobilo za enozvočno resnico.

Časi, ko je bila resnica lahko enozvočna ni več. To je jasno celo (bivšim) policajem kar je dosežek.