Gospod Štefe se je spomnil razpisa. Takega, za en mesec. V njem je treba najti nov znak Kranja in uporabiti geslo. Štefetovo, kajpak. Smešnica je popolna: resen projekt za znak, ki bo opisal Kranj, traja en mesec. Ali pa morda več, če bi kdo že vedel, da bo treba sredi poletja oddati tak rezultat, da bo zmaga očitna!? Res je čudno, da se tako pomembnega projekta lotiš sredi poletja in ponudiš tako kratek čas za oddajo del, ki naj bi močno vplivala na podobo mesta.

Potem pa še predlagana gesla! No to pa je smešnica na kubik. Zakaj ne bi Kranja poimenovali raje kar "mesto dvojnih osebnosti"? Saj po tem nas že poznajo: zvečer se zaletiš pijan kot Boštjan, čez nekaj dni kot župan zavrneš odgovornost za polomijo: delam dobro, pijem pa preveč = a to ni povezano!? Dvojna osebnost je očitno tudi novi direktor zavoda kjer se pretaka ogromno denarja: po eni strani izobraženec z ogromno znanja nam ponuja po drugi plati razpis, ki več pove o tem, kako se ne lotiti takih projektov kot pa o prizadevanju, da bi Kranj bil prepoznaven.

Mimogrede: ali nismo Prešernovo mesto? In nismo želeli biti mesto športa? Da bi bili ravno znani po kulturi, je bosa na kvadrat. Govorimo že o tem, a še najboljšega pisatelja zadnjih desetletij ne znamo v njegovem rojstnem mestu predstaviti!? In narava? Res jo imamo okoli sebe in lepa je. Pa z njo ravnamo tako, da je to treba v geslo postaviti? Smetišče pri pokopališču je mogoče že tak primer, podrt most v kanjonu Kokre pa drugi...

Razpis za znak, celostno podobo, geslo je resna zadeva. Ki se je ne lotiš tako, da ga objaviš dokaj skrito in z mailom obvestiš župana. Še manj pa ponudiš en mesec časa za umetniško delo, ker to vzbudi sum, da je že znano, kdo bo zmagal.

Žalostno, da tudi dobre zamisli znamo takoj spremeniti v dvomljive.